Sport 2024. május 12. 18:00

Mintegy háromszázötven lány és fiú lépett szőnyegre

Képgaléria
Mintegy háromszázötven lány és fiú lépett szőnyegre
A Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesület minden évben megemlékezik egykori kiváló edzőjéről, Besze Lászlóról, aki pontosan húsz évvel ezelőtt hunyt el. Ezúttal is nagyszabású nemzetközi korosztályos gálát rendeztek a városi sportcsarnokban.

Kiskun Kupa néven rendezték meg az idős Besze László Birkózó Emlékversenyt, a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban, ami nemzetközi meghívásos szabadfogású, gyermek, diák, serdülő, kadet egyéni viadal volt. A versenyen harminc egyesület mintegy háromszázötven sportolója képviseltette magát, ami biztos alapot jelent a magyar utánpótlássportnak. Nemcsak Magyarországról, de a határon túlról is érkeztek versenyzők: Korondról, Segesvárról, Szászrégenről, Farkaslakáról, Székelyudvarhelyről, Magyarkanizsáról, Zentáról, valamint Lengyelországból is. A legkisebbek hét, míg a legidősebbek tizenhét évesek voltak. A hét, nyolc, és kilencéves lányok és fiúk még egymás ellen léptek szőnyegre, az idősebbek, viszont már nemenként méretették meg magukat. A megnyitón köszöntötték idősebb Besze László gyermekeit, Paulicskáné Besze Gyöngyit és ifjabb Besze Lászlót, valamint idős Besze László unokáját, dr. Paulicska Tamást és dédunokáját, Paulicska Szofit.

A tornát Csányi József polgármester nyitotta meg, aki a következőket mondta: – 1774 februárjában Mária Terézia mezővárosi rangot adott településünknek és akkor kezdődött meg a városrész. Az akkor itt élők annyit tettek a közösségért, az országért, hogy ezzel az elismeréssel jutalmazta meg őket Mária Terézia. A több mint két és fél évszázad alatt az itt élők mindig szorgalmasan tették a dolgukat és megpróbáltak beilleszkedni az ország vérkeringésébe. Kiskunfélegyházáról származik Petőfi Sándor, Móra Ferenc, de ha a sportot említjük, akkor elmondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedekben akár a Besze, akár a Paulicska család vagy dr. Réczi László révén, a birkózósportban kiemelkedő szerepet töltött be városunk. Ennek a hagyománynak a megőrzésére megnyitom a tornát, és mindenkinek nagyon sok sikert kívánok!

A lengyel delegáció nevében az egyik edző jelképesen köszöntötte Kiskunfélegyháza városát és Csányi József polgármestert. A Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesület nevében Ván Jenő egyesületi elnök és Szabó József köszönte meg az önkormányzat és a polgármester támogatását.

Vajda Szebasztián, a verseny elnöke, mielőtt ismertette volna a torna technikai információit elmondta, hogy az emlékverseny előtti napon Isztambulban négy mérkőzést sikeresen teljesítve olimpiai kvótát szerzett Lévai Zoltán. Amint azt hangsúlyozta, mindenkinek a végsőkig kell küzdeni, mert mindig van remény arra, hogy elérjük az álmainkat.

A versenyek négy szőnyegen zajlottak, az azonos korcsoportúak mindig ugyanazon a szőnyegen küzdöttek meg egymással.

Az eredményekről hamarosan beszámolunk.
               

Kövessen minket a Facebookon is!