Helyi hírek 2024. május 15. 12:00

A Magyar Vöröskereszt világnapját ünnepelték a nyugdíjasok

A Magyar Vöröskereszt világnapját ünnepelték a nyugdíjasok
Fennállásának 39. évfordulóját ünnepelte a Kiskunfélegyházi Vöröskereszt Nyugdíjas Klub. Ebből az alkalomból május 13-án múltidőző összejövetelt tartottak a tagok a Szakmaközi Művelődési Házban. A jó hangulatú délelőtt eseményeiről Mindszenti Lászlóné, a klub egykori elnöke számolt be.

– Az eseményen vendégként jelen volt dr. Schulcz József nyugalmazott sebész főorvos, Magonyné Kis Czakó Katalin, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesületének elnöke és Elek Ferenc citerazenekara. A tagokkal közösen megemlékeztünk a Nemzetközi Vöröskereszt létrejöttéről, ami egy világszerte elismert humanitárius szervezet. Henri Dunant 1863-ban alapította. Dunantot mélyen megrendítette a szolferinói csata borzalma, aminek során több ezer katona szenvedett és halt meg elhagyatottságában. Dunant az esemény hatására írta meg Egy emlékezetes Solferinói látogatás című könyvét. Ebben vetette fel először az ápolási tevékenység fejlesztésének szükségességét a csatatéren.

A Nemzetközi Vöröskereszt fő célja az emberi szenvedés enyhítése vészhelyzetekben és konfliktusok idején. Az alapelvek közé tartozik a pártatlanság, a semlegesség, az emberiesség és a szolgálatkészség, amik alapján függetlenül segítenek minden rászorulón, politikai vagy vallási megfontolások nélkül. A tagok az ápolás, segélyezés, védelem és az egészségügyi oktatás terén tevékenykednek. A Vöröskereszt jelen van a világ számos országában, és készen áll segíteni természeti katasztrófák, háborús konfliktusok vagy bármilyen más humanitárius válság idején. A szervezet önkénteseket toboroz, segélyszállítmányokat szervez, egészségügyi ellátást és oktatást nyújt, véradásokat szervez, hogy növelje a katasztrófákra való felkészültséget és a helyi közösségek ellenálló képességét.

Az emlékezés után áttekintettük szakmai programjainkat, közülük a következő egy lakiteleki kirándulás lesz. Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke ajánlotta fel klubunknak a Hungarikum Liget ingyenes meglátogatását, melyhez ebéd és fürdési lehetőség is jár. Ezt követően, Takács Endre meghívására június 27-én részt veszünk egy egésznapos kiránduláson a kiskunmajsai fürdőbe.

A délelőtti összejövetelt egy táncos, énekes program zárta.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                           

Kövessen minket a Facebookon is!