Helyi hírek 2024. május 28. 12:00

Balesetmegelőzés – Kiskunfélegyháza: Egy újabb vasúti átjárós baleset!

Balesetmegelőzés – Kiskunfélegyháza: Egy újabb vasúti átjárós baleset!
A legértelmetlenebb közúti baleset, ami akkor történik, amikor valaki áthajt a vasúti átjárón körültekintés nélkül vagy a tilos jelzésén! 

A legtöbb balesetet az okozza, hogy sokan úgy gondolják, még átérnek a vonat előtt, és a lecsukódó sorompókat látva megállás helyett inkább beletaposnak a gázba. Emiatt évente több száz sorompót törnek le a gondatlan járművezetők.

A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, és ez természetesen nem csak gépjárművek vezetőire, hanem a kerékpárosokra és a gyalogosokra, is vonatkozik. Sőt, a tilos jelzés a megkülönböztető jelzéssel haladó mentő, rendőr vagy tűzoltó számára is megálljt parancsol. 

Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad tilos jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad. Fontos tudni azt is, hogy vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni. És ami nyilvánvaló, de azért leírjuk: a vasúti átjáróban megállni tilos! 

SÍNEN NEM HAJTUNK ÚGY ÁT, HOGY NE NÉZNÉNK KÖRÜL! 

FONTOS‼ A folyamatosan villogó fehér fény nem azt jelenti, hogy nem jön vonat, az csupán ellenőrző jelzésként funkcionál, tehát azt jelzi, hogy a berendezés HELYESEN MŰKÖDIK, vagyis, ha vonat érkezik, akkor át fog váltani pirosra.

Amennyiben nincs semmilyen jelzés, a berendezés NEM működik! Akár gyalogosan, akár járművezetőként közlekedik, ÁLLJON MEG a vasúti átjáró előtt és csak azután haladjon tovább, ha meggyőződött róla, hogy nem jön vonat.
            

Kövessen minket a Facebookon is!