Helyi hírek 2024. május 21. 08:00

Látogatható a városháza tornya

Képgaléria
Látogatható a városháza tornya
Megnyitották a városháza tornyát a nyilvánosság előtt. Az első látogatók május 21. és 26. között – előzetes időpontfoglalás után – részesülhetnek a páratlan élményben.

Borítókép és további fotók: Csányi József Facebook-oldala és Tourinform iroda

Olasz Anitától
, a félegyházi Tourinform iroda vezetőjétől megtudtuk, hogy hosszú előkészítő munkákkal tették látogatásra alkalmassá az épületrészt, hiszen annak idején nem a nyilvánosság számára tervezték. Sokan, sokféle módon járultak hozzá, hogy mostantól – a Városalapítók hetére időzített kampányt követően is – bárki látogatást tehessen az évszázados falak között, és megcsodálhassa a toronyból elé táruló panorámát.

A munkálatok – az önkormányzat szociális és közfoglalkoztatotti osztályának közreműködésével – a padlás takarításával és festésével kezdődtek, majd egy pallóösvényt is építettek, ami a biztonságos közlekedést szolgálja. Itt megtekinthető többek között a városháza eredeti, 1911-ben beépített órája is, mégpedig – Dinnyés Kálmán félegyházi órásmesternek köszönhetően, aki a szerkezetet restaurálta – működés közben.

Innen mintegy 50 lépcsőfokon keresztül vezet az út a toronyba. Az épületrész különleges hangulatát korabeli bútorok és egyéb kiegészítők, például molinók és roll upok erősítik, a városháza építésének korszakába röpítve a látogatót. Fotófalat alakítottak ki, a Wesel Hugó Fotókör tagja, Kis László egy fotókiállítás anyagát ajánlotta fel, és a képeket Lantos Szabolccsal közreműködve el is helyezték. Itt kaptak helyet a települési értéktár roll upjai is, amelyeken a helyi értékek jelennek meg. A bútorokat és kiegészítőket Meizl Ottó, valamint a Használt Pláza, továbbá a Kincsvadász és Gardrob használtruha üzletek tulajdonosai ajánlották fel. Aki vállalja a padlásszintről a toronyig vezető lépcsősort is, négy teraszon tekinthet le madártávlatból a városra, így lehetősége nyílik 360 fokban megtekinteni és akár meg is örökíteni Félegyháza látképét.

Az e napokban zajló kampányban több mint 600 embert kísérnek fel a Közgé turisztikai szakos diákjai a városháza tornyába, de annak sem kell lemondania az élményről, aki most lemaradt a regisztrációról. Olasz Anitától megtudtuk, hogy továbbra is lehet jelentkezni a Tourinform irodában, és 10-15 fős csoportokban nyitva marad a látogatás lehetősége. Körülbelül egyórás programra kell számítania a vállalkozókedvű vendégeknek.

T. T.
           

Kövessen minket a Facebookon is!