Helyi hírek 2024. május 22. 14:00

200 év büntetéstörténete

Képgaléria
200 év büntetéstörténete
Folytatódott a Vásári jog – városi rang című tudományos-ismeretterjesztő előadássorozat a Kiskun Múzeumban május 21-én, kedden.

A kiskunok rabítélőszéke –a Kiskun kerülettől a félegyházi járásbíróságig (1753–1929) címmel dr. Farkas Csaba, a múzeum történész-muzeológusa tartott előadást. A majdnem 200 év büntetéstörténetéről szóló beszámolót dr. Farkas Csaba több részre osztotta. Egy középkori előzménytörténettel kezdte, majd a Kiskun kerület büntetéstörténetének bemutatása következett, a közigazgatás és igazságszolgáltatás átalakulásáról hallhattak részleteket, végül a kiskunfélegyházi járásbíróságot, azon belül is a büntetőbíróságot ismertette.

Az előadó szerint a kerületi fenyítőszék a pallosjoggal együtt, valamint a tény, hogy itt egy járásbírósági büntetőbíróság volt, nem csupán belső autonómiára utal, hanem arra is, hogy Kiskunfélegyháza egy nagyon városias település volt, ami ennek gyakorlatilag a fokmérője. Hangsúlyozta, hogy a kun törvények 1279-től kezdve befolyásolták a Kiskun kerületnek, a Jászkun kerületnek a belső életét, hiszen az idők során folyamatosan utalnak erre a jászkunok, amikor belső autonómiájukat veszély fenyegette. A Kiskun kerület büntetéstörténete pedig rávilágított, hogy a régió, a Kiskunság a korabeli Magyarország hangsúlyos területe volt.

Dr. Farkas Csaba hangsúlyozta, hogy a félegyházi járásbíróság és a fogház történetének feltárása komoly feladat volt. Mindezek mellett a kutatás során nagyon sok olyan tapasztalattal és társadalomtörténeti, mentalitásbéli dologgal örvendeztette meg, amelyeknek köszönhetően a korabeli Félegyházának egy nagy szeletébe kapott betekintést.

– 1773 és 1923 között, 158 éven keresztül ezen a helyen rabtartás folyt. A sors iróniája, hogy ez az épület, maga a kerületi székház és tömlöc, fogház épülete szinte eredeti állapotában megmaradt és 1951-től kezdve börtönkiállításnak ad helyet. Az egykori kerületi tömlöc, 1969 után 2023-ban egy kiállítás keretében feladataként ennek állít emléket. A kerületi székházra ezeket a szavakat írták: Domus Justitae, vagyis az igazság háza. Az igazság keresése pedig, bármilyen bűnről is van szó, úgy gondolom, hogy méltó arra, hogy megemlékezzünk róla – zárta előadását dr. Farkas Csaba.

Z. A.
           
Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!