Program 2024. május 27. 16:00

A Pál utcai fiúk – Vándorkiállítás egy legendás regényről

A Pál utcai fiúk – Vándorkiállítás egy legendás regényről
A Petőfi Sándor Városi Könyvtárban május 28-ától június 21-éig várja a Móra Kiadó interaktív tárlata a látogatókat. A kiállítást a földszinti kölcsönzői térben tekinthetik meg az érdeklődők. Az intézmény munkatársai várják iskolás csoportok, osztályok előzetes bejelentkezését is a 76/461-429 telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen. A diákok számára ezúttal még a mobiltelefon használata is ajánlott, hiszen QR-kódok beolvasásával még több információhoz juthatnak.

1907-ben jelent meg először könyv alakban Molnár Ferenc híres regénye, A Pál utcai fiúk, amely a mai napig az egyik legolvasottabb mű nemcsak hazánkban, hanem a világ számos országában is. Népszerűségének oka, hogy a regény olyan alapvető kérdésekre keresi a választ, hogy mit jelent a barátság, a hűség, a bátorság, a haza, és mi az, amiért érdemes feláldozni akár az életünket is. Grund, einstand, gittegylet, nemecsekség – mindannyiunk számára ismerősen csengő szavak, amelyek gyermekkorunk tiszta lelkű világát idézik és az idők során nagybetűs fogalmakká váltak.

Molnár Ferenc saját kortársait formázta meg a karakterekben, a fiúk a grundról valóságos személyek, akik a századfordulón nagykorúvá vált Budapest még szabadon lévő tereiért küzdenek. A helyszínek ma is léteznek, hűségesen őrzik a legendás történet egyes mozzanatait. A regényből készült adaptációk világszerte sikert arattak, Fábri Zoltán filmjét 1969-ben Oscar-díjra is jelölték. A Vígszínház 2016 novembere óta telt házzal játssza A Pál utcai fiúk musical változatát.

A tárlat anyagának alapjául a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi kiállítása szolgál, de az interaktív tartalmak kidolgozásában részt vállal a Nemzeti Múzeum, mint a regény helyszíne, a Vígszínház, mint a darabot aktuálisan musical formájában műsoron tartó előadótér és a Móra Kiadó Zrt., mint a könyv gondozója, az újabb formátumok megjelentetője, és mint a kiállítás koordinátora, helyszíneinek szervezője. A kiállítás az NKA anyagi támogatásával született meg, első helyszíne a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára volt 2017 májusában, azóta pedig számos intézménybe jutott el.

A tárlat 11 tablóból, installációból és sok könyvhöz kötődő tárgyból áll. Az installáció egy fapalánk nyomatú, paravánszerű fal, amely a korabeli grundok hangulatát idézi. Tartalmaz több olyan QR-kódot, amelyeket leolvashatnak a kiállítás látogatói és a Vígszínház által színpadra alkalmazott, azonos című darabban szereplő színészeket és az alkotókat láthatják, hallhatják, akik a könyvről, darabról, a könyv által közvetített értékekről, saját interpretációikról beszélnek. Ezen található Csónakos zsebe, amelyben a régi és a mai „fiútárgyakat” tartalmaz, Geréb levele, valamint az iskola világát idéző fotók. A tárlat részét képezi a Gittegylet csomagja, az önképzőkör dokumentuma, Csónaky István bizonyítványa, továbbá golyók, zászló, Geréb levele, egy roll up és több apró, de a regényben meghatározó tárgy.
                          

Kövessen minket a Facebookon is!