Helyi hírek 2024. május 24. 20:20

Felvonulással vette kezdetét a Kiskun Expo

Képgaléria
Felvonulással vette kezdetét a Kiskun Expo
Felvonulással és ünnepéllyel nyitott a Kiskun Expo május 24-én, pénteken a Kiskunfélegyházai Városi Sportcsarnokban. A kiállítók a Kossuth utcán zenei és táncos kísérettel érkeztek a megnyitó helyszínére, a sportcsarnok parkolójában felállított nagyszínpadhoz.

A megjelenteket Vargáné Rácz Judit köszöntötte, külön kiemelte Farkas Sándor parlamenti államtitkárt, Mondi Miklóst, a MÁV Zrt. pályavasúti igazgatóját, Tóth László állomásfőnököt, Csányi József polgármestert, Balla László és Rosta Ferenc alpolgármestereket, Szabó Lászlót, Bugac polgármesterét, Almási Rolandot, Kunszállás polgármesterét, Katona Attilát, Fülöpjakab képviseletében, Tarnóczy László megbízott rendőrkapitányt, Leiz Gábor tűzoltóparancsnokot, a képviselő-testület megjelent tagjait, a testvérvárosok képviselőit, Szatmári Imre karnagy-zeneszerzőt és Miklya Zsolt írót.

Az esemény folytatásában elhangzott Lizik-Varga Katica előadásában Szatmári Imre Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára megkomponált Városhimnusza, amelynek szövegét Miklya Zsolt írta meg.

– A Kiskun Expo nemcsak Kiskunfélegyháza és környező településeinek, de az itt élő szoros köteléket alkotó kiskun közösségnek is a bemutatkozó kiállítása és találkozási alkalma. Itt nevezetes épületeink, természeti értékeink, neves szülötteink mellett megmutatkoznak kiskun értékeink, hagyománytiszteletünk és az erre épülő gazdasági struktúra, amelyben a mezőgazdaságban tevékenykedők mellett az iparosok, kézművesek, szolgáltatók értékteremtő munkáját és annak eredményeit is bemutatják. 1934-ben is ez volt a cél, amikor megrendezték városunkban az első Félegyházi Napot; megmutatni országnak-világnak egy értékes közösségnek a jövő generációja számára is példamutató tevékenységét, szemléletét, kitartó munkájának eredményeit. 1935-től már nemcsak Félegyháza, hanem a környező települések is bemutatkoztak e rendezvényen, ettől az évtől lett Kiskun Napok a neve.

A következő évtizedekben még 13 kiemelkedő jelentőségű Kiskun Napokat szerveztek, amelyek a város történelmének jeles évfordulóihoz is kapcsolódtak. Hosszú évek után 2021-ben elevenítettük fel újra a Kiskun Expo megszervezésével ezt a közösségépítő hagyományt. A kiállítás mellett különleges és színes programok várják az érdeklődőket, többek között szabadtéri kiállítások, gyermekbirodalom, sportrendezvények, táncgála, és koncertek – fogalmazott Vargáné Rácz Judit, majd felkérte Csányi József polgármestert ünnepi beszédének megtartására.

A polgármester mindenkit emlékeztetett arra, hogy 250 éve miért kapott Kiskunfélegyháza mezővárosi rangot. Beszédében kiskunfélegyházi cégeket, vállalatokat említett, akik városunk jó hírét viszik országosan és világszinten is. Felidézte 2014-et, amikor polgármestere lett városunknak, akkor 500 munkahelyet terveztek teremteni, amely mára már elérte a kétezret.

– Hiszem, hogy ezek a cégek méltóak arra, hogy bemutassuk tevékenységüket és minden félegyházinak meg kell ismerni a tevékenységet, amit végeznek. A Kiskun Expo főként ennek a bemutatására jött létre, a város, a kultúra mellett, hogy minden kiskunfélegyházi legyen azzal tisztában, hogy a világ egyik legjobb helyén lakunk. Nyugalom van, békesség van, vannak jó rendezvények és nem utolsósorban van munkánk és boldogan élhetünk a családunkkal. Azt hiszem, ennél fontosabb nincs senki számára – fogalmazott a városvezető, majd mindenkinek jó szórakozást kívánt.

Mondi Miklós, a MÁV Zrt. pályavasúti igazgatója ünnepi beszédében kiemelte, hogy cégük 2021-ben is már a csatlakozott a rendezvényhez. Hozzátette: a várossá nyilvánítás 250 éve történt, a vasút 171 éve része a település gazdasági, társadalmi, kulturális és sportéletének. Kiskunfélegyháza 1853-ban kapcsolódott be a vasúti közlekedésbe, ekkor nyitották meg a Pest–Félegyháza vonalat és a következő évben már Szegedig is el lehetett jutni. 1899-re nagyot fejlődött a félegyházi vasúti közlekedés: felavatták a Félegyháza–Csongrád, később a Szolnok–Félegyháza, majd kiépítették a síneket Kiskunmajsáig. A visszaemlékezés után a Kiskun Expo ideje alatt elérhető programjaikat ajánlotta a közönségnek, majd mindenkinek jó szórakozást kívánt.

Farkas Sándor parlamenti államtitkár ünnepi beszédében az Alföldet méltatta, ami összeköti az itt élőket, ami a hűséget és a hagyomány szeretetét, tiszteletét is belénk plántálta.

– A  Kiskun Expo mindannyiunknak lehetőséget teremt, hogy rácsodálkozzunk Kiskunfélegyháza és a környékbeli kistérségek kiemelkedő értékeire, az ipari és mezőgazdasági cégeink sokaságára, a vállalkozók, kézművesek, őstermelők munkájának sokszínűségére (…). A rendezvény az együttműködés, az értékteremtés és értékmegőrzés ünnepévé válik – fogalmazott, majd helyi cégeket, vállalatokat méltatott, amelyek ma nemzetközileg is ismertek és elismertek. – Hálával és büszkeséggel tekintünk rájuk, példájukon épülhetünk – mondta. Beszélt a magyar mezőgazdaságról, ami az elmúlt időszakban hatalmas fejlődésen esett át. Ezt bizonyítják az ágazati adatok.

Az esemény folytatásában Csányi József polgármester emlékplakettet adott át a következőknek: A 20 éves Izgő-Mozgó Kölyökklubnak, amely  gyermekközpontú, szabadidős tevékenységei szervezésével a két évtized alatt kiegészítette városunk gyermekeknek szánt rendezvényeit, nagy sikerrel szervezte a nyári gyermektáborokat, foglalkoztató programokat, egyéb szabadidős tevékenységeket. Sajnos idén a klub alapítója, megálmodója Fekete Mária elhunyt, helyette lánya, Kis Virág vette át az elismerést, aki továbbviszi édesanyja örökségét. 

Szintén 20 éves jubileumot ünnepel az SZVG Tools Szerszám Kereskedelmi Kft., városunk egyik meghatározó kereskedelmi tevékenységet végző gazdasági társasága, aki eredményes működése mellett fontosnak tartja városunk támogatását is.

A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sportegyesület 15 éve alakult és vesz részt városunk kulturális, hagyományőrző és sportéletében. Az íjászat népszerűsítésén és a versenyek szervezésén túl fontosnak tartják a nemzeti hagyományok ápolását, a hazaszeretetre nevelést, az edzések jó hangulatát, a kellemes közösségi élet kialakítását, az íjászat által kialakult barátságok, kapcsolatok ápolását.

Köszöntötték azokat is, akik a munkájukkal, a városi rendezvények szervezésében vállalt aktív szerepvállalásukkal, odaadó közreműködésükkel támogatják önkormányzatunkat és ezzel Kiskunfélegyházát: Gyenizsei Gábort, az OTP Bank Nyrt. szenior vállalati ügyfélkapcsolati tanácsadóját, Morvai Szilvesztert, az OTP Bank Nyrt. Kiskunfélegyházi Fiók igazgatóját, Tóth Lászlót, a MÁV kiskunfélegyházi állomásfőnökét, Süveges Sándort, a Süveges Kft. ügyvezetőjét, Fekete Krisztinát, a Dél-100 Kft. ügyvezető asszisztensét, Bakó Imrét, a Sirius Food Service Kft. ügyvezetőjét, a Jogging Plus Sportegyesületet és Németh László ügyvezetőt, a Petőfi Sándor Polgárőr Egyesületet: Balla László elnököt és Kertész Zoltánné egyesületi titkárt, valamint Lajos Norbertet, a Nor-Bike Kft. ügyvezetőjét.

Az ünnepség végén Kovács-Csonka Szilvia és lányai Zsófi és Bogi előadásában az „Ez az otthonunk” című dalt hallgathatta a közönség, majd a megjelentek átvonultak a sportcsarnok épületébe, ahol az ünnepi 250 szeletes tortával kínálták meg a vendégeket.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton  
        

Kövessen minket a Facebookon is!