Helyi hírek 2024. május 26. 12:00

Harmadik alkalommal találkoztak városunkban a Móra-leszármazottak

Képgaléria
Harmadik alkalommal találkoztak városunkban a Móra-leszármazottak
Három generáció Mórái találkoztak városunkban május 25-én. Az utódok és a város polgárai együtt emlékeztek a két Mórára, Ferencre és 15 évvel idősebb bátyjára, Istvánra. A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és az önkormányzat közös programján felavatták a háromméteres Móra-mellszobrot, és bemutatták a Portrévázlatok Móra Ferenc és Móra István tanárairól című könyvet.

A Móra-leszármazottak első találkozóját 2014 májusában szervezték meg városunkban, akkor a családból 47-en jelentek meg. A második, 2019-es Móra-találkozó – csakúgy, mint az első – élővé tette a kapcsolatot a Móra-családdal, közel hozta annak tagjait a város lakosságához. Az idei, harmadik találkozó vendégfogadással kezdődött a polgármesteri hivatalban, ahol többek között a város 250. évfordulójára kiadott könyvet is kezükbe vehették a résztvevők.

A Petőfi-téren tartott ünnepélyes megnyitón Kállainé Vereb Mária, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Csányi József polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait.

Móra Ferenc szelleme nap mint nap körbejár bennünket, de az, hogy a leszármazottai is itt ünnepelnek velünk, még életszerűbbé teszi számunkra Móra személyét – fogalmazott a polgármester, majd hozzátette, Kiskunfélegyháza mindig úgy merül fel a történelemben, mint Petőfi és Móra városa, de neki inkább mindig Móra és Petőfi városa. A homokból készült szoborra sokan mondták az elmúlt napokban, hogy olyan zord a tekintete. Szerintem jobban meg kell nézni, hiszen nem zord. Móra Ferenc mindig is komoly ember volt. Ő az irodalom gyermeke volt, és ebből adódóan nem lehetett komolytalan módon ábrázolni. Hiszem, hogy ez a szobor azt a maga valóságát mutatja, ami Móra műveiből is kisugárzik. Még ha szórakoztatóak is voltak a művei, akkor is a maga komolyságát, a társadalom számára tartogatott üzeneteit adta át. Az élet bölcsességét kaptuk Mórától, hiszen műveiben az élet igazságai, tanításai örökérvényűek, és mára is útravalót adnak nekünk – fogalmazott.

Kiemelte azt is, hogy Kiskunfélegyháza 250 évvel ezelőtt kapta meg a városi rangot, de az elmúlt 250 évben sokkal jelentősebbek voltak azok az évtizedek, amelyeket olyan félegyháziak határoztak meg, mint Móra Ferenc és Petőfi Sándor. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy örökségüket méltóképpen őrizzük, ápoljuk és tovább adjuk.

A megnyitón részletet szavalt Móra Ferenc: Himnusz a búzamezőn című művéből Gombás Bende, majd énekes-zenés műsort adtak a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola diákjai.

A találkozó a Szakmaközi Művelődési Házban folytatódott, ahol rövid bevezető után háromágú gyertyát gyújtottak az ősök, a meghalt családtagok és a korábbi találkozók résztvevői tiszteletére. Ezt követően Kapus Béláné visszaemlékezett a korábbi találkozókra és bemutatta az újonnan megjelent Portrévázlatok Móra Ferenc és Móra István tanárairól című könyvet. A délután során több Móra-emlékhelyet is felkerestek a találkozó résztvevői. Előbb a Deák Ferenc utcai Móra István emléktáblához, onnan az Alsótemetőbe, Móra Márton sírjához, majd a Móra Ferenc Emlékházhoz látogattak el. Végül az Ótemplomnál és a Constantinum iskolánál álltak meg. A helyszíneken Móra István és Móra Ferenc verseivel, rövid prózáival emlékeztek.

G. E.
                

Kövessen minket a Facebookon is!