Helyi hírek 2024. május 26. 14:50

Csicseri történet

Képgaléria
Csicseri történet
Móra Ferenc Csicseri történetével ismerkedhettek meg a gyerek május 26-án, a Városalapítók hete programsorozaton a Rocktár előtti füves részen. A gyereknapi esemény sok családot vonzott, akik nevetéssel viszonozták a vándormuzsikus által előadott kedves történetet.

Gulyás László a közönségből kiválasztott gyerekekkel és szüleikkel játszotta el Csicser falu történetét, ami Nevenincsen túl, Nekeresden innen található. A falu lakói szegények, de rendkívül találékonyak és vidámak. A mindennapi életükben az apró dolgoknak is nagy jelentőséget tulajdonítanak: mezítláb járnak, hogy megkíméljék csizmáikat, rostával mérik a vizet és megaszalják a havat. Egy napon azonban különös esemény zavarja meg a falut: a bíróné nagyot sikolt, mert kendermagos tyúkja akkora tojást tojt, mint egy borsószem.

Ez a rendkívüli esemény az egész falut megmozgatja, és mindenki találgatja, mit kezdjenek a csudatojással. A falu bölcsei végül úgy döntenek, hogy ajándékba viszik a tojást a szolgabírónak. A bíró, a kisbíró és a harangozó elindulnak a szolgabíróhoz és útközben megtervezik, hogyan adják át az ajándékot. Amikor megérkeznek, a harangozó hirtelen tüsszentése miatt a tojás összetörik a szolgabíró előtt, ami hatalmas felháborodást vált ki. A falu bölcsei szégyenükben elszaladnak, és máig keresik a tojás párját.

V. B.
                

Kövessen minket a Facebookon is!