Kultúra 2024. május 26. 17:30

Országos elismerést kapott a Kiskun Múzeum

Országos elismerést kapott a Kiskun Múzeum
Több év után, a hagyományhoz visszatérve a Pulszky Társaság az újra megrendezett Múzeumok Majálisa megnyitó ünnepségén adta át Az Év Múzeuma 2024 pályázaton részt vett intézmények elismeréseit: az okleveleket, a szakmai szervezetek díjait, valamit két kategóriában Az Év Múzeuma címet. A „nagy múzeum” kategóriában a miskolci Herman Ottó Múzeum, a ”kis múzeum” kategóriában a Soproni Múzeum nyerte el Az Év Múzeuma 2024 díjat május 25-én. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a solymári Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Kiskun Múzeuma vehette át.

Borítókép és további fotók: Schumy Csaba

AZ ÉV MÚZEUMA-díjat a Pulszky Társaság 1996-ban alapította, célja az elmúlt évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézmények díjazása. Az elismerésre az az intézmény számíthat, amelyik sikereit stratégiai alapú fejlesztéseknek köszönheti és a múzeumi tevékenység valamennyi területén – épületei komplex fejlesztésével, a gyűjteményezéstől a gyűjteményei feldolgozásán és közreadásán, tudományos munkáján túl a közönségkapcsolataival, ismeretátadási tevékenységével, a közösségekkel kialakított kapcsolatai erősítésével – kiegyensúlyozott fejlődést ért el, és egy vagy több területen a csúcsra jutott.

A zsűri tagjai dr. Bereczki Ibolya, dr. Mészáros Balázs, dr. Vicze Magdolna, dr. Ringer István, Kónya Béla, dr. Heilauf Zsuzsanna, Cselovszki Zoltán és dr. Végh Katalin voltak.

A díjakat Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője, valamint dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke adták át.

Az Év Múzeuma elismerésre a tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetett saját elhatározásból, vagy a jelölő grémium által javasolt jelölés alapján pályázni. Összesen 6 intézmény felelt meg a pályázók közül azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján viselhetik Az Év Múzeuma 2024 jelöltje kitüntető címet. 
Róluk itt olvashatnak részletesen.A „nagy múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2024 elismerést a Herman Ottó Múzeum érdemelte ki a múzeum infrastrukturális, szervezeti és munkaszervezési megújításáért, szolgáltatásainak fejlesztéséért, a magas színvonalú muzeológiai és tudományos munkáért és közösségi programjaiért.A „kis múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2024 elismerést a Soproni Múzeum vihette haza, a múzeumi működés valamennyi területét érintő, koncepciózus megújulásért, a példaértékű belső közösségfejlesztésért, valamint a régió turisztikai vonzerejének növeléséért.Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának
Kiskun Múzeuma nyerte megújult kiállításaiért és különösen a digitális technológiák kiállítási felhasználásában elért eredményeiért. A szép elismerést teszi különlegessé, hogy az intézmény vezetőjének, Mészáros Mártának a helyi értékek megőrzéséért, a városi helytörténeti és irodalmi programok szervezéséért, Móra- és Petőfi-emlékeink ápolásáért „Kiskunfélegyházáért” kitüntető
díjat adományozott Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testülete, május 26-án. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény kapta a solymári identitás és kultúra megismertetésében és megőrzésében elért eredményeiért, a régió turisztikai vonzerejének növeléséért.Az Év Múzeuma 2024 jelöltje oklevelet kapott a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeuma kiskőrösi hagyományok, a Petőfi-kultusz és a szlovák nemzetiségi örökség ápolása és bemutatása terén elért kiváló eredményeiért; a Laczkó Dezső Múzeum infrastrukturális megújulásáért és korszerű múzeumi kiállítási tartalmaiért
– 
számolt be a magyarmuzeumok.hu.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!