• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kultúra
  • Szívvel-lélekkel – vándorkiállítás a megye tárgyalkotó népművészeti értékeiből
Kultúra 2024. május 27. 20:15

Szívvel-lélekkel – vándorkiállítás a megye tárgyalkotó népművészeti értékeiből

Képgaléria
Szívvel-lélekkel – vándorkiállítás a megye tárgyalkotó népművészeti értékeiből
Két víz köze – Értékek a Duna-Tisza közén címmel rendezték meg a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület kiállítását a Móra Ferenc Művelődési Központban. A Városalapítók hete rendezvénysorozat részeként bemutatott tárlatot Berei Andrea, az egyesület elnöke népes közönség előtt nyitotta meg május 25-én, szombaton.

– A Petőfi-program keretében a Térségi kulturális szolgáltatások mintaprogram negyedik Bács-Kiskun megyei állomása Kiskunfélegyháza. A program megvalósulását a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Művelődési Intézet közösen támogatta, és a Hagyományok háza koordinálta a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület – mint a Hagyományok háza hálózat partnerszervezete – segítségével.

A vándorkiállítás célja vármegyénk tárgyalkotó népművészeti értékeinek bemutatása, és nagy örömünkre szolgál, hogy a záróhelyszín Kiskunfélegyháza, a megnyitó pedig a Városalapítók Hetére esik. Úgy állítottuk össze ezt a kiállítássorozatot, hogy leginkább a helyi értékeket tudjuk megmutatni, így a mostani tárlat anyagát is Kiskunfélegyháza és a környező településeken alkotó egyesületi tagjaink munkáiból válogattunk össze. Külön fel szeretném hívni a figyelmet a félegyházi alkotók: Ágostonné Bene Ircsi kosár- és díszüvegfonó, Samu Mónika ékszerkészítő, Pintér Gábor fafaragó játékkészítő és Vízi Jánosné bábkészítő munkáira. A többi alkotást pedig úgy választottuk ki, hogy mindenképpen kapcsolódjanak a városhoz. A kecskeméti Díszítőművész Szakkör tagjai már évekkel ezelőtt kutatták és feldolgozták a kiskunfélegyházi suba hímzés mintáit a Kiskun múzeumban, majd a felhasználásukkal olyan alkotásokat terveztek és készítettek, amelyeket most ezen a tárlaton is megtekinthetnek a látogatók. A szakkör itt bemutatkozó tagjai: Mucsi Jenőné, Fekete Erzsébet, Orbán Istvánné népi iparművészek és Szűcs Kálmánné hímző. A többi környező kisebb településen élő tagjainkat is szeretném megemlíteni: Kristóf Márta mézesbábos népi iparművész Tiszakécskéről, Kanalas János tiszaalpári kosárfonó, a népművészet mestere, két lakiteleki alkotónk, Szelesné Kása Ilona tojásfestő népi iparművész és Sánta Márton fiatal fazekas tehetség munkái is jelen vannak. A kecskeméti és Kecskemét környéki kiállítók közül Csáki Ildikó ágasegyházi szalmafonásai, Barcsik Sándorné szövő népi iparművész és Horváth László hetényegyházi fafaragó alkotásai mellett Szilágyi Áron hangszerkészítő néhány dorombja is látható az egyik vitrinben.

Szívvel, lélekkel. Ezt a címet adta a Hagyományok háza ennek a programsorozatnak, hiszen az alkotók szívvel-lélekkel bocsátották alkotásaikat a kiállításra, mint ahogy egyesületünk is szívvel-lélekkel dolgozott a sikeres megvalósításért – mondta el köszöntőjében az egyesületi elnök.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!