Mezőgazdaság 2024. június 4. 14:00

Hamarosan boltokban a hazai dinnye

Hamarosan boltokban a hazai dinnye
Az állandó, tíz fok feletti hőmérséklet tökéletes időjárásnak számít a növények, így a dinnye fejlődéséhez, ezért továbbra sincs olyan időjárási tényező, ami a dinnye kedvező érésére befolyással lehetne.

Ahogy a szamócát két héttel korábban kezdték el szedni, a cseresznye is hamarabb érik be, a nagyfóliás görögdinnye terméséből az idei évben szintén két héttel hamarabb szedhetnek a gazdák, így június 10-étől lesz érett magyar görögdinnye a boltokban. Utána öt nappal olyan mennyiség áll majd rendelkezésre, ami az áruházláncokat még nem tudja kiszolgálni, de a szabadpiacokon találkozhat velük a vásárló. Ebben bízik a Magyar Dinnyetermelők Szövetsége.

Göcző Mátyás szövetségi elnök szerint elérkezett a szabadföldi dinnyetermelésnek egy meghatározó állomása, most kell levenni a fóliatakarást a növényekről. Ez azt jelenti, hogy olyan fejlettséget értek el a növények, hogy már nem kedvező számukra a fóliaalagút.

– Az ágazat szereplői szerint az időjárásnak köszönhetően már nem kell egy hónap sem és megjelenhet a piacon a magyar görögdinnye. A drágulás ezt a gyümölcsöt sem kerülte el, de nem olyan mértékben, mint az előző két évben. Drágult az inputanyagok ára és a kézimunka igénye is, míg a munkabérköltség szintén növekedett, de ami kedvező a gazdáknak, az a műtrágya, amelynek az ára mérséklődött – nyilatkozta.

Az elmúlt években jelentősen változott a dinnyetermelés helyzete. Míg korábban konzervatív technológiával zajlott a termesztés, mára – a megelőző évtizedekhez képest – körülbelül feleakkora területen, de hasonló mennyiségben termelnek dinnyét. Mindemellett tavaly elindult a termőterület növekedése, az előző évi 2600-hoz képest 2900 hektáron termelnek dinnyét hazánkban. A szakemberek mintegy 140-160 ezer tonna termésre számítanak, amelyből mintegy 15 ezer tonna a sárgadinnye, a többi görögdinnye. A mennyiség valamelyest változhat mindig az időjárás függvényében, de minden körülmény adott ahhoz, hogy minőségi, ízletes termés legyen.

A magyar dinnyetermelők az elmúlt években egyre inkább veszítettek exportpiacaikból, amelyeket spanyolok, olaszok és görögök szereztek meg. Ez is arra ösztönözte a hazai termelőket, hogy technológiában és fajtákban váltsanak. A termelés korszerűsítése érdekében a kamara és a vetőmag-forgalmazó cégek tanulmányutakat szerveztek a versenytárs országokba is. Ennek hozadékaként is észlelhető volt a hazai termőterület csökkenésének lassulása, a korszerűtlen, konstans dinnyefajták helyét pedig átvették az oltott és hibrid dinnyék, amelyek aránya mára elérte a teljes dinnye termőterület 95%-át. Azaz, a magyarországi fajtahasználat nemzetközi szinten is versenyképessé vált, továbbá megjelent a fólia alatti termelés, amivel előrébb hozható a szezonkezdet.

A görögdinnye-termesztésünk 2-3%-a, míg a sárgadinnye-termesztésünk már több mint 20%-a fóliás termelésből származik. Összességében elmondható, hogy a termelés jóval hatékonyabb lett, és betegség-ellenállóbb fajták vették át a régiek helyét. A termésátlagok, a termésbiztonság növekedett, ugyanakkor a megszokott finom íz megmaradt, sőt, növekedett a minőség – számolt be az Agrotrend.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!