Helyi hírek 2024. május 29. 06:00

Betűbölcsi: A test felépítésének a változásai terhesség idején

Képgaléria
Betűbölcsi: A test felépítésének a változásai terhesség idején
A terhesség és a szoptatás időszaka tele van örömteli pillanatokkal, de ugyanakkor jelentős fizikai kihívásokkal is járhat. Ahogy a női test alkalmazkodik az új élet kialakulásához és táplálásához, számos változás megy végbe az izmok, az ízületek és a testtartás terén. Ezek a változások gyakran fájdalommal és kényelmetlenséggel járhatnak, amelyeket megfelelő gyakorlatokkal és testtartási technikákkal lehet enyhíteni.

Május 28-án a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár által szervezett Betűbölcsi programon ezekről a témákról beszélt Kürtösi Zoltán csontkovács, Balog-Hunyadi Enikő gyógytornász és gyógymasszőr, illetve Czirkó Nárcisz gyógymasszőr. Egy műanyag gerincmodellen szemléltették az esetleges deformitásokat, azok kezelési módszereit, így az édesanyák könnyebben el tudták képzelni, milyen jelentős változások mennek végbe testükben, miközben egy kisbaba növekszik bennük, vagy éppen a természetes szülés, illetve a császármetszés után lábadoznak.

Az izmok és az ízületek állapota, valamint a megfelelő testtartás kulcsfontosságú a terhesség és a szoptatás idején. A test súlypontjának változása hátfájdalmat és testtartásbeli problémákat okozhat, míg a szoptatás alatt a helytelen testtartás tovább súlyosbíthatja a fájdalmat és a feszültséget. A megfelelő testtartás fenntartása és az izmok, ízületek karbantartása segíthet enyhíteni ezeket a problémákat és javítani az általános közérzetet – emelte ki Kürtösi Zoltán, majd munkatársaival rátértek a konkrét példák elemzésére. A növekvő méh és súlygyarapodás megváltoztatja a test súlypontját, ami hátfájdalomhoz és testtartásbeli problémákhoz vezethet. A szoptatás időszakában a helytelen testtartás hát- és nyakfájdalmakat válthat ki. Az ergonomikus testtartás és a megfelelő támogatás használata fontos a fájdalom megelőzése érdekében. A természetes szülés során a medence torziója gyakori probléma, ami medencefájdalmat és hosszú távú mozgásszervi problémákat eredményezhet. A terhesség alatt és után végzett gyógytorna segíthet a medence körüli izmok megerősítésében és a fájdalom csökkentésében. A császármetszés utáni heg megfelelő kezelése kulcsfontosságú. A rossz hegesedés krónikus fájdalomhoz és mozgáskorlátozottsághoz vezethet. A speciális krémek, olajok és a heg masszírozása elősegítheti a gyógyulást és csökkentheti a hegszövet keménységét. Előadásuk végén az anyukák személyre szabott segítséget is kérhettek a szakemberektől, akik szaktanáccsal, illetve konkrét gyakorlatok bemutatásával segítettek a felmerülő problémák kezelésében.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
         

Kövessen minket a Facebookon is!