Helyi hírek 2024. május 29. 10:00

A grund legendája: interaktív kiállítás nyílt A Pál utcai fiúkról

Képgaléria
A grund legendája: interaktív kiállítás nyílt A Pál utcai fiúkról
Fiatalokról, de nem csak fiataloknak szól a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár május 28-án megnyílt kiállítása, amely Molnár Ferenc nagysikerű könyvét, A Pál utcai fiúk történetét dolgozza fel. A tárlat 11 tablóval, installációkkal és könyvhöz kötődő tárgyakkal várja a látogatókat június 21-ig az intézmény kölcsönzői terében.

Molnár Ferenc híres regénye, A Pál utcai fiúk, 1907-ben jelent meg először könyv alakban, és azóta is az egyik legolvasottabb mű hazánkban és világszerte. A regény alapvető kérdéseket feszeget: barátság, hűség, bátorság, haza és áldozat. Grund, einstand, gittegylet, nemecsekség – mindannyiunk számára ismerősen csengő szavak, amelyek a gyermekkor tiszta lelkű világát idézik. Molnár Ferenc kortársairól mintázta a karaktereket, akik a századfordulón Budapest még szabad tereit védték. A helyszínek ma is léteznek, hűen őrizve a történet mozzanatait. A regény adaptációi világszerte sikert arattak, Fábri Zoltán 1969-es filmjét Oscar-díjra jelölték. A Vígszínház 2016 óta telt házzal játssza a musical változatot.

A kiállítás anyaga a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi tárlatára épül, interaktív tartalmakkal kiegészítve, amelyeket a Nemzeti Múzeum, a Vígszínház és a Móra Kiadó Zrt. közreműködésével alakítottak ki. Az NKA támogatásával megvalósult tárlat első helyszíne a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára volt 2017 májusában, azóta számos intézménybe eljutott.

Az iskolás csoportok a 76/461-429 telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen előzetesen bejelentkezhetnek,. A diákok számára mobiltelefon használata ajánlott, mivel QR-kódok beolvasásával további információkhoz juthatnak.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!