Helyi hírek 2024. május 30. 12:00

Szakmai konferenciát tartott a nagycsaládosok egyesülete

Képgaléria
Szakmai konferenciát tartott a nagycsaládosok egyesülete
Három érdekes témát dolgoztak fel a szakemberek a Családi értékek a XXI. században című minikonferencián, május 29-én. A Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesületének szervezésében megvalósult tanácskozás helyszíne a Móra Ferenc Művelődési Központ színházterme volt, ahol több mint 100 résztvevő gyűlt össze és hallgathatta meg Uzsalyné dr. Pécsi Rita PhD neveléskutató és pedagógiai szakértő, Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő, perinatális szaktanácsadó és Bendig Borbála koragyermekkori intervenciós szakgyógypedagógus, mozgásterapeuta előadását.

Uzsalyné dr. Pécsi Rita PhD előadása a kritika megfogalmazásáról szólt, amiben kifejtette, az életünk során mindannyian találkozunk kritikával. Nem szabad szégyellnünk magunkat, hiszen a kritika mindenkinek fáj, még az építő szándékú sem esik jól. Azonban a helyes kritika javaslatot is tartalmaz a megoldásra. Kisebb gyerekeknél különösen fontos a konkrét útmutatás, hogy ha valamit elrontanak, megmutassuk nekik, hogyan tehetnek jót más formában. A kritika akkor épít, ha segít a helytelen viselkedést kiküszöbölni úgy, hogy közben megőrzi és erősíti a személyt. A megerősítés és a negatív visszajelzés építő aránya az, hogy legalább három megerősítést kell kapnunk egy kritika elfogadásához. Ami viszont tilos, az a cinizmus alkalmazása. A cinizmus egy keserűen negatív hozzáállás a hagyományos emberi értékekhez, gúnyos, vicces formában. A kritika feldolgozásához ezért az emberismeret, szilárd és reális önismeret, nagy én-erő, valamint a konfliktuskezelés a legfontosabbak.

Gitidiszné Gyetván Krisztina a gyermekvédelemről és a gyermekvédelmi jelzőrendszer együttműködéséről tartott előadást. Kiemelte, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer egy együttműködési hálózat, amit a gyermekjóléti szolgálatok működtetnek és magába foglalja az egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint különböző hatóságokat. Célja a gyermekek családban történő nevelkedésének elősegítése, valamint a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése. A törvény szerint a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai közé tartoznak az egészségügyi szolgáltatók, különösen a védőnői szolgálat, a háziorvos, a házi gyermekorvos, a személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatók, a köznevelési intézmények és bizonyos hatóságok. Az alapellátásban és szakellátásban működő egészségügyi szolgáltatók feladataik ellátása során kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek egészségét veszélyeztető tényezők megelőzésére, felismerésére és megszüntetésére. A jelzőrendszer azokra a szakemberekre épít, akik napi kapcsolatban állnak a gyermekekkel, és csak az ágazatok közötti együttműködéssel tud hatékonyan működni. A gyermekvédelmi jelzőrendszer működtetése állami és önkormányzati feladat.


A bántalmazás folyamatában az érzelmi vagy lelki terror, a fizikai vagy tettleges bántalmazás, a szexuális erőszak, valamint a gazdasági bántalmazás, vagy ezek kombinációja fordul elő. Az áldozatok gyakran a gyermekek, a családtagok, az unokák, a szülők, de akár a nagyszülők is. A gyermekek bántalmazása és elhanyagolása a fizikai, érzelmi és/vagy szexuális visszaéléseken, valamint a hanyag bánásmódon túlmenően minden, ami a gyermek egészségének, fejlődésének vagy méltóságának sérelmét eredményezi, egy felelősségen, bizalmon vagy hatalmon alapuló kapcsolat keretében. Tágabb kontextusban azonban a gyermekbántalmazás a családon belüli erőszak egy típusát képezi, amely csoportba az intim partnerek közötti erőszak, az idős személyekkel szembeni rossz bánásmód, valamint a gyermekek közötti erőszak is beletartozik. A diszfunkcionálisan működő családoknak minden tagját érinti, károsan hat a nők és a gyermekeik testi, lelki egészségére. A párkapcsolati erőszak mögött gyakran generációkon átívelő helytelen családi minta azonosítható.

Az utolsó előadó Bendig Borbála, a csecsemők szenzoros integrációjának és szenzomotoros képességeinek fejlődéséről beszélt. Elmagyarázta, hogy minden újszülött olyan öröklött viselkedésmintákkal rendelkezik, amelyek elengedhetetlenek a túléléshez és a fejlődéshez. Ezek a minták nagy hatással vannak a csecsemők viselkedésére és mozgásfejlődésére. Kiemelte, hogy a szenzoros integráció, azaz a különböző érzékelési módok összhangjának kialakulása, jelentős mértékben a primitív és poszturális reflexeken alapul. A gyógypedagógus hangsúlyozta, hogy az első hat hónapban különösen fontos a zajok és beszédhangok észlelése, míg a második hat hónapban az anyanyelvi hangok felismerése és megkülönböztetése válik lényegessé. A látás és a szemmozgások fejlődése révén a térlátás kialakulása a mászás időszakára tehető. Az egyensúlyérzék és a propriocepció, azaz az egyes testrészek helyzetének érzékelése, szorosan együtt fejlődik, és mindkettő meghatározza a testtartás és a mozgásképességek alakulását. Elmondta, hogy a környezeti ingerekre adott reflexek indítják el az egyszerű tanulási folyamatokat. Ezek az egyszerű mozgások alkotják az akaratlagos mozgásszabályozás alapját, amely az egyre összetettebb mozgások fejlődéséhez vezet.

V. B.

                 

Kövessen minket a Facebookon is!