Kitekintő 2024. június 4. 16:00

Norvégiából és Gdanskból repültek a kismadarak egyenesen a Kiskunságig

Norvégiából és Gdanskból repültek a kismadarak egyenesen a Kiskunságig
Az elmúlt napokban jelentős ornitológiai megfigyelések történtek a Kiskunsági Nemzeti Park területén található Kelemen-széken. Mindkettőben egy-egy partfutó a főszereplő.

Borítókép: Bárdos Tibor, Kiskunsági Nemzeti Park   

Két különleges megfigyelés is volt a Kiskunságban

A nemzeti park munkatársa, Bárdos Tibor egy Norvégiában, a Giske-szigeten gyűrűzött apró partfutót sikerült azonosítania a szóban forgó területen. A gyűrűzési adatokból kiderült, hogy a madarat 2021 augusztusában jelölték. Ez az első norvég gyűrűs apró partfutó-megkerülés hazánkban. 

Ugyanezen a napon, ugyanitt egy 2019-ben Lengyelországban, Gdanskban gyűrűzött havasi partfutó is távcső elé került. Érdekesség, hogy ezt a madarat már 2022 májusában a Bába-széken leolvasta a nemzeti park munkatársa.

A partfutóról

A Kiskunsági Nemzeti Park leírása szerint az apró partfutó az eurázsiai tundrák költőfaja. A telet Afrikában és Indiában tölti. Az őszi és a tavaszi vonuláskor a több száz egyedes csapatait is megfigyelhetjük a szikes tavakon. A tojó a növényzet között kialakított fészkébe négy tojást rak. Leginkább kisebb rovarokkal, rákokkal és férgekkel táplálkozik. A Kárpát-medence leggyakoribb partfutó faja a havasi partfutó. A telet Nyugat-Európa és Afrika partjai mentén tölti. Észak-Amerika és Eurázsia északi részén nagy számban előfordul. Magyarországon rendszeres nagyszámú tavaszi és őszi átvonuló. A növényi anyagokból álló fészkébe szintén négy tojást rak. Leginkább rovarok, kisebb rákok, puhatestűek és magvak szerepelnek az étlapján – számolt be a Lelépő.

Mindkét faj hazánkban védett, természetvédelmi értékük 25 ezer forint.
                      

Kövessen minket a Facebookon is!