Helyi hírek 2024. május 30. 18:00

Énekel még Kodály Zoltán Magyarországa

Képgaléria
Énekel még Kodály Zoltán Magyarországa
Éneklő Ifjúság Minősítő Hangversenyt rendeztek a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskolában, május 23-án. A II. Kiskunfélegyházi Éneklő Ifjúság Énekkari Találkozó a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és a Gyermekeinkért Alapítvány szervezésében, valamint a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének szakmai útmutatásával valósult meg az iskola Kodály-termében.

A találkozón hét általános iskolai énekkar vett részt: a kecskeméti Piarista Általános Iskola Gyermekkórusa Vincze Zsuzsa vezetésével, a Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola Gyermekkórusa Dorcsákné Csőszi Barbara vezetésével, a Tiszta Forrás Waldorf Intézmény kórusa Tarjányi Tamásné vezetésével, a Batthyány Lajos Általános Iskola Kicsinyek Kórusa két kategóriában Nagyné Mészáros Erika vezetésével, a Batthyány Lajos Általános Iskola Leánykara, valamint a Batthyány Lajos Általános Iskola Vegyes kara, Molnár Elvira vezetésével. A résztvevő kórusok előadását neves szakmai zsűri értékelte.

A zsűri elnöke Jámbor Zsolt, Kodály Zoltán-díjas és KÓTA-díjas karnagy, a Kecskeméti Református Gimnázium tanára és kórusának karvezetője, a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportjának egykori elnöke. A zsűri tagjai: dr. Makkai Gézáné, a Bajai Szent László ÁMK Lukin László Ének-zenei Általános Iskola nyugalmazott igazgatója és gyermekkórusának karvezetője, a Bajai Liszt Ferenc Énekkar karnagya, KÓTA-díjas énektanár, valamint Szatmári Imre karnagy, a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa és a Palestrina Kamarakórus egykori karnagya, zenetanár, zeneszerző, nyugalmazott kántor.

A rendezvényt dr. Ónodi Izabella, Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Művelődési és Szociális Bizottságának elnöke nyitotta meg.

Az énekkarok a következő eredményeket érték el:

Tiszta Forrás Waldorf Intézmény Gyermekkórusa eredményesen szerepelt (karnagy: Tarjányi Tamásné)

Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola Gyermekkórusa eredményesen szerepelt (karnagy: Dorcsákné Csőszi Barbara)

Piarista Általános Iskola B – Kórus kategóriában: Arany (karnagy: Vincze Zsuzsa)

Kicsinyek Kórusa A kategóriában: Arany Diploma (karnagy: Nagyné Mészáros Erika)

Kicsinyek Kórusa – B – Egyházi ének kategóriában: Arany (karnagy: Nagyné Mészáros Erika)

Vegyes kar – B – Kórus kategóriában: Ezüst (karnagy: Molnár Elvira)

Leánykar – A kategóriában: Arany (karnagy: Molnár Elvira)

Különdíjasok:

Pocskai Roland – zongoraművész – a találkozón való színvonalas zongorakíséretéért

Tóth Beatrix – O. Fischer: Harangszó c. művében a szoprán szóló szép énekléséért

Fodor Kornél, Horváth-Szabó Áron, Molnár Sára Dóra, Rádi Tünde ZselykeBalázs Árpád: Bodzavirág c. művében való szép szólóénekléséért

Batthyány Iskola Leánykara és Molnár Elvira – Daróci Bárdos Tamás: Üszküdárá c. művének kiváló előadásáért.

Az országszerte megrendezett Éneklő Ifjúság hangversenyek fontos célja a különböző kórusok produkcióinak meghallgatása mellett a közös éneklés. A résztvevő 220 gyermek M. Preatorius Viva la Musica c. kánonjával és Szatmári Imre erre az alkalomra összeállított Kunsági népdal quadlibetjével ünnepelte a kórusmuzsikát.

A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola köszönetét fejezi ki a rendezvény támogatóinak.

Forrás: Molnár Elvira, batthyanysuli.hu
            

Kövessen minket a Facebookon is!