Helyi hírek 2024. május 31. 17:00

Cseh János volt a vendége a Félegyházáról indultak programsorozatnak

Képgaléria
Cseh János volt a vendége a Félegyházáról indultak programsorozatnak
Cseh János operatőrrel beszélgetett dr. Tarjányi József a Félegyházáról indultak programsorozat előadásán. A május 30-án tartott baráti találkozót a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartották, ahol teltház fogadta a vendéget. Az eseményen részt vettek Cseh János egykori osztálytársai és osztályfőnökük, Tóth Gyuláné is.

Cseh János Szentesen született, majd Kiskunfélegyházára költözött. Általános iskolai tanulmányait a Batthyány Lajos Általános Iskolában végezte, és a PG-ben érettségizett. Már négyéves korában színésznek készült. Középiskolájában a matematika és a rajztanárai megszerettették vele ezeket a tantárgyakat, és ez a szeretet felnőttkoráig elkísérte. Ahogy ő fogalmaz, szertelen és engedetlen fiatal volt, amit kiváló tanulmányi eredményekkel ellensúlyozott. Felvételt nyert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gyártásvezetői szakára, de a második év végén otthagyta az iskolát. Egy ideig még Budapesten maradt, ahol parasztingek varrásából és nyakláncok készítéséből próbálta fenntartani magát. Pilinszky János költő nagy hatással volt rá, és maga is írt verseket.

1985-1986-ban visszaköltözött Kiskunfélegyházára és Kecskeméten kezdett dolgozni filmkihúzóként. Tagja volt a Holló László Filmstúdiónak. Jelenleg Kecskeméten él és a Kecskemétfilm munkatársaként tevékenykedik. Részt vett a Magyar Népmesék filmsorozat gyártásában, illetve néhány saját filmje is megjelent. Az esemény végén ezekből az alkotásokból is láthatott néhányat a közönség.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton  
           

Kövessen minket a Facebookon is!