Kultúra 2014. december 22. 14:50 Forrás: MTI

Átadták a Magyar Teátrum Díjat

Képgaléria
Átadták a Magyar Teátrum Díjat
Ötödik alkalommal adták át szombaton a Békéscsabai Jókai Színházban a színházi háttérszakmák elismerésére hivatott Magyar Teátrum Díjat.

Idén Gnandt János, a Békéscsabai Jókai Színház festőtárvezetője, Gulyás Szabó Gábor, a budapesti József Attila Színház hangtárvezetője, Horváth Ilona, a kecskeméti Katona József Színház gazdasági vezetője, Imre József, a budapesti Játékszín színpadmestere és Kiss István, a kaposvári Csiky Gergely Színház kelléktár-bútortárvezetője nyerte el a díjat. A nemzetiségi különdíjat Werner József, a Cinka Panna Cigányszínház szcenikusa, díszlet- és látványtervezője vehette át.

A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapított díjával a színházi háttér- és kiszolgálószakmákat, valamint az azokat magas szinten művelő szakembereket ismeri el. A Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két állami díjjal elismert színművésznek és a Magyar Teátrumi Társaság egyik színházigazgatójának együttes javaslata szükséges, majd egy zsűri választ a jelöltek közül. Az aranyozott csapágygolyót formáló díjjal ezer eurós (mintegy 300 ezer forintos) pénzjutalom jár.

Az elmúlt négy évben például a fodrász, ügyelő-, maszkmester-, kalapos-, színpadmester-, kellékes vagy öltöztető szakma képviselői részesültek az elismerésben. Idén először a Magyar Teátrumi Társaság hat díjával együtt adták át az egyik tagszervezet, a Magyar Színháztechnikai Szövetség által az idén alapított életműdíjat, a magyarországi színháztechnika nagy alakjáról elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Schmidt János okleveles gépészmérnök vehetett át.

Az életműdíjjal olyan több évtizedes műszaki tevékenységet ismernek el, amely segített abban, hogy a technikai haladás bekerüljön a színházak világába. Ezzel a kitüntetéssel is ezer eurós pénzjutalom jár. Tolnay Pál a Magyar Állami Operaház első mérnöke, a magyar színháztechnikai élet kiemelkedő személyisége volt.

Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a gála rendezője, a Vidéki Színházak Igazgatói Egyesületének elnöke ünnepi beszédében elmondta: Magyarországon csaknem ötven színházban több mint ezer ember dolgozik a függönyök mögött, és szolgálja ki a rivaldafényben állókat. Az ünnepi gálaesten a békéscsabai színház és a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei lépnek fel a színházi élet jeles képviselői és a nézők előtt.

 

Kövessen minket a Facebookon is!