Program 2024. június 2. 16:00

Az ökotudatos kertészkedés alapjai

Képgaléria
Az ökotudatos kertészkedés alapjai
Vidám előadáson vehettek részt azok, akik május 31-én a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárba látogattak. Ezúttal Szomoru Miklós kertépítő, okleveles kertészmérnök, a népszerű Egy Kertész Kertje Pilisszentkereszten Youtube-csatorna tulajdonosa, az angolkertek szakértője volt a vendége a Zöld könyvtári esték ismeretterjesztő sorozatnak. Az alkalom támogatója Nemzeti Kulturális Alap volt.

A szakember elmondta, hogy az önfenntartó ökoszisztéma megteremtése lehetővé teszi a kerttulajdonosoknak, hogy kertjeiket minimális erőfeszítéssel és maximális élvezettel tartsák fenn. Hangsúlyozta, hogy napjainkban megváltozott a föld ápolásának módja: a területen termelt növények maradványait összeaprítva vissza kell adni a földnek, ezzel talajdúsítást vagy javítást elérve. A komposztot, amit fekete aranynak hívnak, különösen fontosnak tartja, hiszen az a természet legjobb ajándéka a kertészek számára.

Részletesen beszélt a föld tápanyagtartalmának bővítéséről is. Elmagyarázta, hogy a komposztálás során keletkező humusz gazdag tápanyagforrás, amely elősegíti a növények egészséges növekedését. Az organikus anyagok visszaforgatása a talajba nemcsak a talaj szerkezetét javítja, hanem segít megőrizni a nedvességet is, ami különösen fontos a száraz időszakban. Ezen felül a mulcs megakadályozza a gyomnövények növekedését, csökkenti a talajeróziót, és fenntartja a talaj nedvességtartalmát.

Kitért a műtrágyák használatára, amit erősen ellenjavall. Helyette a növényevő állatok granulált trágyáját ajánlotta, mivel ez természetes és hatékony tápanyagforrás. Megjegyezte, hogy a kezeletlen állati ürülék is jó megoldás lehet, azonban ebben más növények magjai is megtalálhatók, amelyek akaratlanul bekerülhetnek a gondosan megtervezett ültetvénybe.

A vendég azt is elmagyarázta, hogy a talajt csalán- vagy feketenadálytő-oldattal is kezelhetjük, mivel ezek tele vannak káliummal. A kálium, a nátrium és a foszfor egyaránt esszenciális elemei a talajnak, és ezek megfelelő egyensúlya a kulcsa a talaj minőségének. Ha ezek hiányoznak, nem várhatjuk el a virágoktól és a növényektől, hogy maximálisan fejlődjenek és virágozzanak.

Az előadás után a közönség tagjai kérdéseket tehettek fel Szomorú Miklósnak, aki készségesen válaszolt minden érdeklődőnek.

V. B.
                

Kövessen minket a Facebookon is!