Kultúra 2024. június 6. 16:00

Újabb diákantológiát jelentetett meg a gimnázium

Képgaléria
Újabb diákantológiát jelentetett meg a gimnázium
Komolyan mondom címmel a Móra Ferenc Gimnázium 2024-es diákantológiájának bemutatójára került sor június 5-én, szerdán a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Az eseményen külön köszöntötték a megjelent Rosta Ferenc alpolgármestert, a gimnázium nyugalmazott igazgatóját, aki ihletője volt az első, 2009-ben megjelent Mélyből a dal című diákantológiának, valamint Abonyi Szilviát, a könyvtár igazgatóját és dr. Kása Zsuzsannát, a gimnázium igazgatóját.

Az előadást Cseklye Balázs, a gimnázium végzős tanulója, az Easy Writers iskolaújság szerkesztője nyitotta meg.

– A művészet nem más, mint eddig nem létező formák megteremtése, illetve a korábbiak újrarendezése, amelyhez elengedhetetlen a kreatív, merész hozzáállás, a közlésvágy, a lélekből a nagyvilág színe elé kirobbanni kívánó gondolat feszítő ereje. A költő és az író önmagát adja a közösségnek, az emberiségnek. Ezt a becsületes tettet hajtotta végre valamennyi versenyző, aki szerkesztőségünk részére megküldte egy vagy több művét. Kötetünk befogadója olyan kimondó fiatalok gondolataival fog találkozni, akik természetszerűleg magukban hordozzák a lázadás, a változás ezerarcú, mégis egyetemes kultúráját. Szólnak többek között a jelen társadalom visszásságairól, az elidegenedés korának pszichológiai mélységeiről, a szerelem örök megfejthetetlenségéről. Ők a művészet megosztott tudata. A lét kereső értelmezői, akik megfogalmazzák, amit sokan nem mernek érdektelenségből, avagy félelemből. (…) Azt tanácsolom, sose féljünk hallgatni az új generációs művészekre, ugyanis képesek rengeteg rejtett titokra rávilágítani, amelyeket hogyha megismerünk, valami újat, magasabban állót építhetünk nem csupán a papíron vagy az okostelefon jegyzettömbjében. De ott kezdődik a forradalom! – fogalmazott Balázs.

A folytatásban Fekete Zoltán, a gimnázium pedagógusa vette át a szót. Megtudtuk tőle, hogy a szépírói pályázatot az Easy Writers, a Móra Gimnázium iskolaújságjának szerkesztősége hirdette meg tavaly novemberben, novella és vers kategóriában. A pályázók számára nemcsak a minél jobb szereplés volt a tét, hanem az is, hogy írásaikkal bekerüljenek, a Komolyan mondom című diákantológiába. Az eredményhirdetésre online felületeken már áprilisban sor került, az oklevelek átadása az eseményen történt meg.

Vers kategóriában harmadik helyezést ért el Csertő Timea Érzések mezején című alkotásával, második helyezett lett Antal Bianka Sötétség fejedelme című versével és első helyen végzett Varga Zsolt Sisyphos háza című művével.

Novella kategóriában harmadik helyezést ért el Juhász Rubin Csillag Az élet almáspite nélkül című alkotásával, második lett Garas Renáta Hasonmás című novellája és első helyen végzett Cseklye Balázs Elidegenedés magyar módra című elbeszélésével. Balázs magas színvonalú írásával a 2024-es év gimis diák írója kitüntető cím birtokosa is lett.

A különdíjat idén Bobály Anasztázia kapta, aki versei mellett Egy kis figyelem című különleges nézőpontú novellájával is gazdagította az idei antológiát.

A műsor folytatásában válogatott versek és dalok hangzottak el, az antológiában szereplő művekből a gimnázium diákjai és Fekete Zoltán előadásában.

Az esemény végén dr. Kása Zsuzsanna, a gimnázium igazgatója mondott köszönetet minden résztvevőnek, szponzornak és segítőnek, kiemelve Rosta Ferenc nyugalmazott igazgatót, aki – ahogy fogalmazott – nemcsak lelkileg és szakmailag támogatja ezt és az előző antológiát, hanem anyagilag is segíti, hogy ezeket a szép kiadványokat a gyermekek megkapják.

– Meghatódva és büszkeséggel állok itt. Úgy gondolom, hogy a mi gyerekeink olyan példát mutatnak mindenkinek, amire a mai világban nagy-nagy szükség van. Fantasztikus tehetséggel, lélekkel, szívvel adták nekünk a mai napot és adták azt a kiadványt, amelyben maradandóan tudjuk olvasni írásaikat. Mindenki tehetsége kiemelkedő – fogalmazott az igazgató. Hozzátette: úgy vélem, hogy az a kapcsolódás, ami a gimnázium pedagógusai és diákjai között létrejött, az példaértékű. Köszönettel tartozom Fekete Zoltán kollégámnak, aki ezt az alkotókört ilyen minőségben koordinálja.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton             
         

Kövessen minket a Facebookon is!