Egészségügy 2024. június 11. 08:00

Célzott egészség: a fehérjék fontossága

Célzott egészség: a fehérjék fontossága
Manapság az egészséges életmód és testmozgás nem csupán a rendszeres edzésre és megfelelő táplálkozásra korlátozódik, hanem az egyéni igényeknek megfelelő táplálékkiegészítők fontosságára is kiterjed. Ezek közül az egyik legnépszerűbb és legfontosabb, a fehérjepótlás.



Szalontai Enikő, a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda dietetikusa segít átláthatóvá tenni a fehérjék világát, hogy könnyebben megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb megoldást.

– Mik azok a fehérjék és miért kellenek a szervezetünknek?

– A fehérjék makrotápanyagok, amelyek aminosavakból épülnek fel. Bizonyos aminosavak elengedhetetlenek szervezetünk számára, mivel nem tudjuk azokat önmagunkban előállítani, így táplálékkal kell biztosítanunk számukra. A nyolc fehérjetípus közül kiemelkedik a BCCA (leucin, izoleucin, valin), amelyek kimagasló pozitív hatásukról híresek. Ezek az aminosavak könnyebben hasznosíthatók az izmok által, segítve azok regenerálódását és az izomfehérjék építését. A fehérjék lebontása során grammonként csak négy kilokalóriát szolgáltatnak, míg a zsírok ilyen mennyiségben kilenc kalóriát adnak. Ezért lehet hatékony megoldás egy tízórai vagy uzsonna helyettesítése fehérjeshake-kel, különösen fogyókúra vagy testépítés idején.

– Mekkora egy egészséges felnőtt fehérjeigénye?

– Egy egészséges felnőtt szervezet számára naponta a fehérjebevitel 0,8g/testtömeg kilogramm ennek az értéknek az emelésénél már fehérje bő étrendről beszélünk. Ennél nagyobb mennyiségű fehérjebevitelt szakember segítsége nélkül viszont nem javaslok, ugyanis hosszútávon káros hatással lehet a vesénkre és ezzel összefüggően más betegségek kialakulásához is vezethet. A magasabb fehérjetartalmú étrendet aktív testedzés, fogyókúra, lázas állapot, várandósság vagy bizonyos betegségek esetén szoktunk javasolni.

– Az alacsonyabb energiabevitel mellett is hasznos lehet odafigyelni a fehérjék elegendő mennyiségére?

– Igen, mert így megakadályozható az izomból történő fogyás. Értelemszerűen, ha a szervezet nem kapja meg a saját fehérjéi felépítéshez szükséges aminosav-mennyiséget, az izmokból próbál ezekhez hozzájutni. Fehérjék ugyanis nemcsak az izmainkban találhatók, hanem számos egyéb élettani folyamatunkhoz is szükségesek. Összességében ez egy körkörös folyamatnak tekinthető.



– Mi az oka annak, hogy manapság megnőtt a különböző táplálékkiegészítők iránti kereslet?

– A fehérjeporok fogyasztása egyszerűségükből, változatosságukból adódóan nagyon népszerűek, de túlzásba vitt fogyasztásukat a fent említett okok miatt nem javaslom. Fontos, hogy a csomagoláson előírt adagolást betartsuk, és ne lépjük túl a megengedett mennyiséget. Ezek fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást!

– Hogyan hasznosul a kívülről bevitt fehérje?

– A különböző fehérjeporok elfogyasztásuk után a szervezetünkben lebontódnak és aminosavakká alakulnak. Ezt követően hasznosulnak a saját fehérjéinek felépítésére.

– Aki inkább az étkezéssel szeretné fedezni a szükségleteket, milyen alapanyagokból készítse menüjét?

– Megfelelő mennyiségű húsokból, zöldségekből, gyümölcsükből, gabonafélékből és tejtermékekből, amikkel szervezetünk számára biztosítani tudjuk az optimális napi fehérjebevitelt.

V. B.

Kövessen minket a Facebookon is!