Egészségügy 2024. június 11. 18:00

A következő tanévben is ingyenes lesz a HPV elleni védőoltás

A következő tanévben is ingyenes lesz a HPV elleni védőoltás
A 2024/2025-ös tanévben is lehetőség nyílik a 12. életévüket betöltött, és az általános iskola 7. évfolyamát (hat osztályos középiskola első évét) szeptemberben kezdő lányok és fiúk önkéntes HPV elleni védőoltására az oktatási intézményben szervezett oltások során. Mivel a HPV okozta rákmegelőző állapotok és rákos megbetegedések mind a lányoknál, mind a fiúknál előfordulhatnak, fontos, hogy védőoltásban részesüljenek a gyermekek.

A védőoltás a GARDASIL9 vakcinával történik, amelye az oltási kampányban ingyenes. Az oltóanyag a HPV 9 típusa által okozott olyan betegségek ellen nyújt védelmet, mint a méhnyakat, a szeméremtestet vagy hüvelyt, a végbélnyílást érintő rosszindulatú daganatok, továbbá HPV típusok által okozott nemi szervi szemölcsök.

A védettséghez két alkalommal, hat hónapos időközzel beadott védőoltás szükséges. A védőoltás kockázata minimális, a beadását követően csak nagyon ritkán fordulnak elő – enyhe és gyorsan elmúló – kellemetlen tünetek.

A szülőnek a szeptemberi tanévkezdet elején döntenie kell arról, hogy kéri-e gyermeke számára a HPV elleni védőoltást – írta közösségi oldalán a
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A döntés meghozatalához a HPV okozta megbetegedésekkel és a védőoltással kapcsolatban további információ érhető el az alábbi honlapokon:


https://egeszsegvonal.gov.hu/.../900-human...

https://egeszseg.hu/.../mit-kell-tudni-a-hpv-oltasarol.html
            

Kövessen minket a Facebookon is!