Mezőgazdaság 2024. június 12. 06:00

Vigyázzunk a gidákra a mezőgazdasági munkák során is!

Vigyázzunk a gidákra a mezőgazdasági munkák során is!
Az európai őz ellési ideje alapvetően május végére, június elejére datálható. A suta általában egy, kettő vagy ritkább esetben három gidának ad életet. Ez a szaporulatszám legfőképpen az élőhelyi adottságoktól függ. Ha ugyanis megfelelő mennyiségű a táplálék, és a gidák felneveléséhez szükséges feltételek fennállnak, nagyobb eséllyel hord ki több magzatot.

Az üzekedés folyamata különleges, hiszen a bakok az agancstisztítással egy időben territóriumokat foglalnak el, amelyet időről időre jól behatárolhatóan megjelölnek. Többek között szaganyagokkal, amelyek a homlokmirigy, a hátsó lábak csánk- és ujjmirigyeiben termelődnek. A territórium adottságai jól mutatják, hogy milyen képességű bak foglalja el azt. Az erősek a tagolt, táplálékban gazdag, jó adottságokkal rendelkező revíreket választják, és védik azokat a vetélytársaiktól. Ezeket a területeket keresik fel az ivarzó suták. A bak ettől kezdve néhány napig terelgeti a sutát, majd amikor az már hajlandó párosodni vele, megtörténik a borítás. Ezt követően optimális esetben elkezdődik a vehem fejlődése. Az ellés idejéhez közeledve a suta már hetekkel azelőtt kiválasztja a megfelelő ellőhelyet, ahol legfőbb szempontok közé tartozik a biztonságot nyújtó takarás és a legkevesebb zavarás.

Előnyben részesíti éppen ezért a magas növényzetet, az erdőszegélyeket és a termesztett növénykultúrákat. Ebben az ellés utáni időszakban vannak a gidák a legtöbb veszélyforrásnak kitéve, hiszen ameddig anyjuk táplálkozni megy, hogy elegendő tejet tudjon termelni, a gidákat egy arra alkalmasnak vélt helyen elfekteti. Ők pedig mindaddig mozdulatlanul várják, ameddig vissza nem tér hozzájuk. Ilyenkor találja meg őket a legtöbb természetjáró, akik aztán jó szándéktól vezérelve „megmentik” az apróságokat. Itt is szeretném kiemelni, hogy amennyiben megfogják vagy hazaviszik, szinte borítékolható, hogy az állat elpusztul. Ezért kérjük Önöket, ne nyúljanak hozzájuk.

Vannak azonban kivételes esetek, amikor elengedhetetlen a beavatkozás. Ilyenek a mezőgazdasági munkálatok, amikor a gida élete valóban veszélyben forog a mezőgazdasági gépek használatából kifolyólag. A vadriasztó lánc, a kiszorító kaszálás, a sebesség és a tarlómagasság megfelelő kiválasztása mellett lehetőség van már szenzoros vadérzékelő rendszer használatára. Ez a rendszer a kaszán van rajta, és szín alapján ismeri fel a vadat. Különféle színsémákat lát, aminek segítségével képes megkülönböztetni az őzgidán a pöttyöket, a fácán tollazatán a színeket. Ezekről jeleket küld a traktorba, azt követően a tolatógomb megnyomásával a frontkasza kiemelkedik, és automatikusan elindul hátra.

Amennyiben ezek a technológiák nem állnak rendelkezésre, hatásos lehet a kaszálandó terület előzetes lekeresése vadászati munkára kiképzett kutyával, amelyik nem fogja meg, csak jelzi a vadat, így a szakember a megfelelő óvintézkedések mellett, biztonságban arrébb telepítheti a gidát.

Tarjányi Lili
                  

Kövessen minket a Facebookon is!