Helyi hírek 2024. június 13. 12:00

Agrárminiszteri elismerések a Mezgé pedagógusainak

Agrárminiszteri elismerések a Mezgé pedagógusainak
Tessedik Sámuel-díjban részesült Rózsa Pál, a Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, az intézmény szakmai oktatója és felnőttképzési vezetője, Kis Miklós pedig Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott pedagógusnap alkalmából. Az elismeréseket június 2-án, Budapesten, dr. Nagy István agrárminisztertől vehették át.

Tessedik Sámuel-díj annak adományozható, aki legalább 5 éve kiemelkedő munkát végez az agrárszakképzési középfokú oktatás területén, évente legfeljebb hat személynek adományozható. Rózsa Pál igazgató az elismerést a szakképzés átalakításában, az iskola és az agrárszakmák népszerűsítésében végzett áldozatos munkájáért, hagyományteremtő tevékenységéért vehette át.

Az igazgató megkeresésünkre elmondta, hogy örömmel értesült az elismerésről.
– Úgy érzem, hogy ezt a díjat nem én, hanem az iskola kapta. Külön köszönetemet szeretném kifejezni a kollégáknak, az iskola tanulóinak, hogy a „siker iskoláját” ilyen szépen tudják prezentálni, ami vélhetően feltűnt a minisztériumban, amiért ezt az elismerést megkaphattuk. Jól esett. Úgy gondolom, hogy az iskola eredményei magukért beszélnek a centrumon belül, de országos szinten is. Intézményünk előkelő helyet foglal el az agrárszakképzésben, bizonyos mutatók szerint a legjobbak vagyunk. Vannak olyan rendezvényeink, amelyek országosan egyedülállóak: ilyen a Mezgé Piknik vagy a hagyományőrző Mezgés Disznótor, amelyek jó híre szerencsére messze eljutott. Az a tudat is büszkeséggel tölt el, hogy a kamarától olyan bizalmat kaptunk, amelynek eredményeképpen országos versenyek szervezésére kérnek bennünket, vagy a Szakma Sztár Fesztiválon is külön bennünket kértek, hogy velünk szeretnének dolgozni – fogalmazott a díjazott.

Rózsa Pál több mint három évtizedes oktatói munkássága során a szakmai gyakorlati és elméleti képzésben egyaránt hozzásegítette tanulóit a legjobb szaktudás megszerzéséhez, valamint az országos szakma kiváló tanulója versenyeken részt vett diákjai számos alkalommal dobogós helyezést értek el. Tizennégy éves igazgatói pályafutása alatt folyamatosan részt vesz a szakképzés átalakításában, az új képzési és kimeneti követelményrendszerek kidolgozásában és bevezetésében, a helyi tantervek elkészítésében, tananyagfejlesztésekben, módszertani fejlesztésekben, vizsgáztatásban, pályázatok megírásában és a projektek lebonyolításában. Vezetői pályafutása alatt rendkívül nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy nemcsak az iskolát, de az agrárszakmákat, az agrárszakképzést is népszerűsítse helyi és országos szinten is. Hagyománnyá tette többek között a Mezgés Disznótort és a Mezgé Pikniket.

Dr. Nagy István agrárminiszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Kis Miklós, a Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakmai oktatója, felnőttképzési vezetője részére, élelmiszeripari szakoktatóként végzett mintegy két évtizedes, lelkiismeretes és eredményes munkájáért, versenyfelkészítő tevékenységéért.

Kis Miklós elmondta, hogy egy email érkezésekor értesült róla, hogy elismerésben részesül pedagógusnap alkalmából. Örömteli meglepetés volt számára.

– Tavaly elismerést kaptam az agrárszakképzési centrumtól, erre idén abszolút nem számítottam. Nagyon jól esett, mert úgy érzem, bebizonyosodik ilyenkor, hogy jól csináljuk. Még a hibáink ellenére is. Az elismerés természetesen sok embernek köszönhető, hiszen a szervezés a feladatom, de a sikerhez az oktatói és tanulói gárda is szükséges, nekik hálásan köszönöm mindezt. Boldog vagyok, hogy ennyi idősen, majdnem 4000 agrárszakképzésben dolgozó pedagógus közül abban a 18-ban benne vagyok, akit ilyen módon elismertek – fogalmazott.

Kis Miklós oktató az elmúlt 18 évben a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban a hentes és húskészítmény-készítő, pék, pék-cukrász, élelmiszeripari technikus, sütő- és cukrászipari technikus és húsipari technikus képzésekben, mint elméleti oktató aktívan tevékenykedett. Országos szakmai versenyekre felkészített diákjai több alkalommal dobogós helyen végeztek. Áldozatos munkájának köszönhetően a felnőttképzés egyik bázisa lett Kiskunfélegyháza.

Z. A.
                      

Kövessen minket a Facebookon is!