Helyi hírek 2024. június 19. 15:00

Így kerülhetők el a balesetek a hőségben

Így kerülhetők el a balesetek a hőségben
Mint ismert, harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe június 19-én, szerdán 0 órától június 22-én, szombaton éjfélig. Ennek okán ad a rendőrség néhány hasznos tanácsot arra, hogyan kerülhetők el a balesetek a nagy melegben.

A hőségben a sofőröknél jellemző a koncentráció hiánya és a reakcióidő megnövekedése, tekintve, hogy ilyenkor a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, s megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége.

A gyalogosokról ugyancsak elmondható a bágyadtság, így kevésbé néznek körül az úttestre lépésüket megelőzően, és gyakran helytelenül mérik fel a veszélyforrásokat.

Javasolják, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban – ha teheti – lehetőleg ne induljon útnak! Ha erre nincs lehetőség, akkor kerülje a hosszabb autózást, és előre tervezze meg az útvonalat!

Mindenki fogyasszon az átlagosnál nagyobb mennyiségű folyadékot, és mindig legyen mindenkinél ivóvíz, akkor is, ha gyalogosan közlekedik!

Kérik a járművezetőket, hogy legyenek türelmesek, és vezessenek óvatosan! Ha megállnak a gépkocsival, lehetőleg árnyékos helyen tegyék azt! Az álló gépjárműben ne hagyjanak őrizetlenül kisgyermeket, illetve kisállatot! A felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek! –
írta a vármegyei rendőrség közösségi oldalán.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!