Egészségügy 2024. június 22. 10:00

Sorszámhúzó rendszert vezetett be a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház a szakrendelésein

Sorszámhúzó rendszert vezetett be a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház a szakrendelésein
Megváltozott a szakrendelések igénybevételének és időpontfoglalásának rendje a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház minden telephelyén (Kiskunfélegyházán, Kecskeméten és Kalocsán is). A megyei kórház új, sorszámhúzó rendszert vezetett be a szakrendeléseihez kapcsolódóan.

A megyei hírportál tájékoztatása szerint a szakrendelések kizárólag előzetes telefonos vagy személyes időpontfoglalás után vehetők igénybe, emellett fontos változás, hogy bevezették a sorszámhúzást a betegfelvétel előtt. Ez érvényes a nem beutalóköteles szakrendelésekre és a kontrollvizsgálatokra is. Időpontot foglalni munkanapokon, munkaidőben lehet személyesen vagy telefonon a betegfelvételi pontokon.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a sorszámhúzó automata használata minden járóbeteg-szakellátás igénybevétele előtt, érkezéskor kötelező – akár rendelésre érkezik, akár időpontfoglalásért –, még a betegfelvételi pontok felkeresése előtt.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálásával az egész országban bevezetik a Járóbeteg Irányítási Rendszert (JIR). Az új időpontfoglaló és behívó rendszer célja, hogy a betegeknek minél kevesebbet kelljen várakozniuk a rendelőben, segíti a jobb szervezettséget és a hatékonyságot, így az időpont-egyeztetéssel nem az orvosnak vagy a szakasszisztensnek kell foglalkoznia, a gyógyításra koncentrálhatnak.

A háziorvos is jogosult időpontkérésre az EESZT Ágazati felületét használva, hamarosan pedig minden felhasználó saját maga is foglalhat majd időpontot az EgészségAblak applikáción keresztül. 

A kórház közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy előjegyzést próbáljanak meg 13 és 16 óra között kérni, mert telefonvonalaik a délelőtti órákban terheltek.

A kórház közleményében részletesen leírja, miként működik az új sorszámhúzó rendszer. Az új rendszerben elsőként nem a rendelésre vagy a betegfelvételi pontokhoz kell menni, hanem az újonnan kihelyezett sorszámkiadó automata egyikéből kell sorszámot húzni, ahogyan ez a bankok és kormányablakok esetében is történik. A sorszámhúzást követően javasolt figyelmesen elolvasni a kinyomtatott sorszám alatt található tájékoztatót, amelyen megtalálható, hogy a Betegfelvételi Irodához (BFI) vagy a szakrendeléshez mehet az igénylő. A Betegfelvételi Irodák és a rendelések előtt elhelyezett beteghívó kijelzőket, TV-ket kell figyelni, és amennyiben az érintett sorszáma megjelenik a monitoron, akkor fáradhat a kijelzőn szintén megjelenő ajtóhoz vagy ablakhoz.

A betegfelvételi pontokon történik az adategyeztetés a vizsgálatok előtt, ezek alapján jelennek meg adatai a rendszerben, így tudják a sorszámhúzót vizsgálatra behívni. Itt minden esetben szükség van az okmányok bemutatására (taj-kártya, személyi igazolvány, lakcímkártya, beutaló). Ezek hiányában az adategyeztetés nem végezhető el, így a vizsgálatra sem fogják behívni a beteget.

A kórház közleményében arra kéri a betegeket, hogy az adott napon a foglalt időpont előtt hamarabb érkezzenek meg, hogy jusson idő a betegfelvételi ponton az adategyeztetésre. A betegfelvételi pontokon az érkezési sorrendtől eltérő behívás is előfordulhat – hangsúlyozza tájékoztatásában a kórház.

Nem kell sorszámot húzni a vérvételi laborra, a fizioterápiára, a felnőtt és gyermek pszichiátriára, az onkológiára és a radiológiára (CT, MR, ultrahang, röntgen, dexa, fogászati röntgen).

A járóbeteg-ellátásról részletes tájékoztatást a kórház weboldalán találhatnak.
           

Kövessen minket a Facebookon is!