Helyi hírek 2024. július 3. 08:00

Bemutatóüzem lesz a Mezgében

Bemutatóüzem lesz a Mezgében
Bemutatóüzem létesül a Déli Agrárszakképzési Centrum két intézményében, Jánoshalmán és Kiskunfélegyházán, egy 968,11 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően. A projekt keretében két helyszínen létesül beruházás. Az innovatív bemutatóüzemi programok megvalósításához szükséges a korszerű infrastruktúra kialakítása, az intézmények eszközállományának fejlesztése is.

Rózsa Pál, a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy intézményükben a beruházások több területet érintenek. A húsipari tanüzemben kutter, tumbler, tűspác, főző-füstölő szekrény beszerzése, korszerűsítése szükséges, aminek köszönhetően bővíteni tudják a termékpalettájukat. A zöldségfeldolgozó üzembe teljes zöldség- és gyümölcslégyártó gépsort vásárolnak, emellett korszerű mezőgazdasági munkagépek (rakodó, bálaszállító pótkocsi, szippantóautó, henger, tárcsa, kombinátor) is segítik majd a munkát. Építészeti beruházásként a sertésól teljes felújítására kerül sor az állategészségügyi és állatjóléti szempontok maradéktalan teljesítése érdekében. Ennek eredményeképpen egy precíziós sertéstelep kap helyet a tangazdaságban a legmodernebb tartási és takarmányozási technológiával és automatizált rendszerrel. A lovász szakterületen egy szénagőzölő berendezésre és egy lovaglásszimulátort is beszereznek a projekt keretében.



Az igazgató hozzátette: a bemutatóüzemben havonta akár tíz, a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozónak teszik lehetővé, hogy megismerkedjen a jelenlévő magas szintű technológiával, és akár gyakorlati tapasztalatokat is szerezzen.

A fejlesztések a Déli Agrárszakképzési Centrum a VP1-1.2.1-23 pályázati felhívására benyújtott 3482999699 projekt azonosítójú „Tudásmegosztás az agrárágazat szereplői között a Déli Agrárszakképzési Centrum bemutatóüzemeiben” című pályázata keretében valósulnak meg.

Z. A.
            

Kövessen minket a Facebookon is!