Helyi hírek 2024. július 3. 18:00

Ezúttal a félegyházi jógaközösséget inspirálta Vida Raul, a veganizmus nagykövete

Ezúttal a félegyházi jógaközösséget inspirálta Vida Raul, a veganizmus nagykövete
Hosszabb kihagyás után június közepén újra Kiskunfélegyházán tartott szemléletformáló előadást Vida Raul. Az idei Forbes „30 sikeres magyar 30 alatt” listáján szereplő, helyi születésű fiatal ezúttal is a vegán filozófia és a növényi alapú táplálkozás központi üzenetét hozta el a közönségnek. A rendezvénynek a helyi jógastúdió és jógakert adott otthont, ahol a vártnál jóval több érdeklődő gyűlt össze, hogy meghallgassa előadását.

Vida Raul részletesen bemutatta az állattenyésztés kevésbé ismert, sokkoló és elszomorító aspektusait, valamint a veganizmus – mint fenntartható és etikus életmód – előnyeit. Az előadást követően egy 21 kérdésből álló kvíz várta a résztvevőket, ami élénk eszmecserére is ösztönözte őket. A kvíz alatt és után a szervezők, Vaszkó-Mónus Eszter és Tóthné Keresztély Éva ízletes vegán falatokkal látták vendégül a megjelenteket, akik friss kenyérrel és zöldségekkel tálalt mennyei mártogatósokat kóstolhattak.

Vida Raul így fogalmazott: – Nagyon fontos, hogy megértsük: minden egyes döntés az életmódunk terén hatással van a bolygónkra, egészségünkre és az állatok jólétére. Büszke vagyok rá, hogy ilyen nyitott és érdeklődő közösség vesz részt az előadásaimon szerte az országban, és különösen nagy öröm, ha szeretett szülővárosomban, Kiskunfélegyházán képviselhetem a küldetésemet.

Vaszkó-Mónus Eszter, a jógastúdió megálmodója, e szavakkal kommentálta a történteket: – Megtisztelő és egyben hihetetlenül inspiráló volt Raullal és Évivel közösen létrehozni ezt az eseményt. Én, mint jógaoktató, igyekszem mindig hangsúlyozni, hogy a jóga nem csupán testmozgás. A jóga élet- és szemléletmód. A jóga kapcsolódás. A jógatanítások erkölcsi tanai között elsőként és egyben legfontosabbként szerepel az ahimsza elve, amely a „nem ártás” elvét jelenti. Nem ártás magunknak, az embertársainknak, valamint az állatoknak, növényeknek. A jövőben még sok ehhez hasonló eseményt tervezünk.



Tóthné Keresztély Éva hozzátette: – A vegán életmóddal kapcsolatban a legtöbb embernek az étkezés az első gondolata. Elgondolkodtató és tanulságos bemutatót kaptunk Raultól nemcsak a hús, hanem a nagyüzemi tojás- és tejiparról, ezáltal a mindenevő étrendünk valódi áráról is. Elképesztő, hogy mi mindenbe kerül állati eredetű összetevő. Nehézkesnek és költségesnek tűnhet ezeket elhagyni és átállni a napi rutinban a növényi alapú főzésre és étkezésre, de ez egyáltalán nincs így. A kóstoló alatti beszélgetésekből kiderült, hogy ha nem is kifejezetten vegán indíttatásból, de már mindenki készített ilyen fogást, könnyedén, mindenféle extra rákészülés és ráfordítás nélkül. Kis odafigyeléssel változatos, teljes értékű és egészséges étrendünk lehet az állatok kihasználása nélkül is.

A rendezvény zárásaként kisebb részvételi ajándékokat kaptak a résztvevők, a legjobban teljesítők pedig különleges nyereményekkel gazdagodtak. A hangulat egész este kiváló volt, és az előadás egyszerre sokkolta, informálta és inspirálta a közönséget. Sokan elhatározták, hogy kisebb-nagyobb változtatásokat vezetnek be életükbe. Az esemény sikeressége és a résztvevők pozitív visszajelzései alapján Vida Raul és a szervezők már tervezik a következő, hasonló előadásokat, hogy még több emberhez eljuttassák a tudatos és etikus életmód üzenetét.

V. B.
                          

Kövessen minket a Facebookon is!