Program 2024. július 4. 16:00

Bemutatkozik a kender Ópusztaszeren

 Bemutatkozik a kender Ópusztaszeren
„Zsip-zsup, kender zsup…" – a kender 1000 éve címmel új időszaki kiállítás nyílik  az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban július 6-án, szombaton 11 órakor, ünnepélyes megnyitó keretében.

A tárlat a kender termesztésének és sokszínű felhasználásnak módját mutatja be, 1000 évet felölelve. A honfoglalás kori textilleletektől a kenderfeldolgozás néprajzi emlékanyagán át, az egykori szegedi kendergyár tárgyi emlékeiig tekinti át az iparág történetét, amelynek a fenntartható fejlődés megteremtésében is fontos szerepe lehet. Sokan nem is gondolják, hogy a kender milyen sokféleképpen felhasználható az élelmiszeripar és az építőipar mellett, mindennapos használati tárgyaink alapanyagai is lehetnek, így készülhet belőle például jógamatrac, cipő vagy akár napszemüveg keret is. A tárlatban e termékek bemutatása mellett a környezetbarát, lebomló kender jövőjéről is szó esik, így annak az elektromos technológiában vagy az autóiparban való felhasználásáról is.



A kiállítás – amely az emlékpark és a Hempy People kenderterméktervező együttműködésében valósul meg – Ópusztaszeren, az emlékpark látogatóközpontjának aulájában tekinthető meg.
                

Kövessen minket a Facebookon is!