Kitekintő 2024. július 12. 18:00

Négylábú társainkkal négykeréken: így lehet élvezetes és biztonságos a közös utazás

Négylábú társainkkal négykeréken: így lehet élvezetes és biztonságos a közös utazás
A nyári szezonban sokan házi kedvencükkel együtt indulnak vakációzni. A közös autós nyaralás gondolata vonzó lehet, de nem árt tisztában lenni az állatok biztonságos szállításának alapszabályaival. Magyarország vezető flottakezelője, az ALD Automotive | LeasePlan szakértői most bemutatnak néhány tippet, mire érdemes figyelni, hogy az út ne csak a gazdinak, hanem a házi kedvencnek is kellemes élmény legyen.

A legtöbb kutya élvezi az autózást, különösen, ha már kölyökkorától fogva hozzászoktatták ehhez. Felnőtt ebekkel sem feltétlenül nagy erőfeszítés az útnak indulás, de több türelmet és fokozatosságot igényel. Az ismerkedést kezdjük álló autóval, majd rövid utakkal, mielőtt hosszabb kirándulásokra vállalkoznánk. A biztonság kulcsfontosságú, hiszen a KRESZ szerint a kutya rakománynak számít. Éppen ezért a nagytestű ebek számára a csomagtartóba rögzített box, a közepes méretűeknek az autós hám, a kisebbeknek pedig a biztonsági autós ülés ajánlott. Ne feledjük: az állat biztonsága mellett az utasok védelme is fontos szempont. Az utazás során szükséges felszerelés még a póráz, egyéni temperamentumtól függően a szájkosár, az autós védőhuzat, az itatótál és a víz.

Bár a macskák általában jobban szeretik az otthon nyugalmát, megfelelő felkészítéssel nekik is élvezetes lehet az utazás. A szoktatást ebben az esetben is érdemes korán, minél rövidebb utakkal elkezdeni. Nélkülözhetetlen kellék a szállítókosár, amit biztonsági övvel rögzíthetünk az üléshez. Ezen kívül szükségünk van továbbá macskahámra, valamilyen törölközőre vagy takaróra, amelyet a kosárba helyezhetünk, és jól jöhet még macskamenta vagy feromonspray is a cica megnyugtatásához. Mindezek mellett nem árt, ha nedvszívó alátét és egy tekercs papírtörlő is kéznél van az autóban. A macskák utaztatása esetében is a türelem a kulcs: hagyjuk, hogy a cica önként fedezze fel, és tegyük kellemesebbé a hozzászoktatást akár játékkal vagy jutalomfalatokkal.



Ha négylábú társaink velünk tartanak, lehetőleg kerüljük a legforgalmasabb és legmelegebb időszakokat, 2-3 óránként pedig rendszeresen álljunk meg házi kedvencünkkel egy rövid sétára vagy itatásra. A klímát mértékkel használjuk, kerülve a direkt hideg levegőt. Használjunk napellenzőt a hátsó ablakokon, és soha ne hagyjuk az állatot egyedül az autóban. Az indulás előtti órákban ne etessük az állatot, és szellőztessük ki alaposan az autót. Készítsünk be ismerős illatú tárgyakat, játékokat a megnyugtatáshoz. Extra biztonság gyanánt szerezzünk be GPS nyomkövetőt, hogyha netán zavarodottságában megszökik az állat.

Az érkezés után hagyjunk időt kedvencünknek az akklimatizálódásra. Ne hagyjuk magára, amíg meg nem nyugszik, és fel nem fedezi új környezetét. Macskák esetében különösen ügyeljünk a zárt ajtókra, ablakokra, és használjunk hámot a szökés megelőzésére.

Az utazás sikerének kulcsa a megfelelő felkészülés és a türelem. Ha figyelembe vesszük kedvencünk igényeit és betartjuk a biztonsági előírásokat, a közös vakáció felejthetetlen élmény lehet mind a gazdinak, mind a négylábú családtagnak. Ne feledjük, minden állat egyedi személyiség, így érdemes az út során rugalmasan alkalmazkodni az ő tempójukhoz és igényeikhez. A közös kaland így nem csak biztonságos, de igazán élvezetes is lesz mindenki számára.
                            

Kövessen minket a Facebookon is!