Helyi hírek 2024. július 11. 19:00

Nincs menekvés, sokáig meghosszabbították a hőségriasztást, itt vannak a 40 fokok is

Nincs menekvés, sokáig meghosszabbították a hőségriasztást, itt vannak a 40 fokok is
Szerdán már a HungaroMet "belengette", hogy több mint egy hétig kánikula lesz – most lépett a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az országos tisztifőorvos jövő csütörtök, július 18., csütörtök éjfélig a teljes országra meghosszabbította a III. fokú hőségriasztást, adta hírül a Facebook-oldalán a HungaroMet.

Már a meteorológiai szolgálat szerdai előrejelzéséből kiderült, hogy a hosszú távú (10 napos) előrejelzésükben sem látszott semmilyen olyan időjárási körülmény, amely egy markánsabb enyhülés reményét hordozná. Pénteken még a csütörtökinél is nagyobb hőség lesz, utána 1-2 fokkal alacsonyabbak lesznek a napi maximum értékek, de például Budapest esetében ezek is 36 fokot jelentenek árnyékban.

A jövő héten is marad a rekkenő hőség, péntek és vasárnap között elszórtan némi, jelentős lehűlést nem jelentő zivatarral, amelyek azonban erős széllel járhatnak.

Csütörtökön a 2024-es év első 40 Celsius-fokos hőmérsékletét is regisztrálta hivatalos mérőhálózatában a HungaroMet. A kereken 40 fokos kelebiai érték hitelesítése esetén biztossá válik, hogy a tavalyi évet túlszárnyaltuk: a 2023-ban mért abszolút országos maximum-hőmérséklet ugyanis "csupán" 39,5 fok (augusztus 27., Dévaványa).

Több budapesti mérőállomáson is magasabb hőmérsékletet mértek csütörtökön, mint az eddigi július 11-i maximumrekord (37,5 fok; 1968; Budapest Kamaraerdő), amely így gyakorlatilag biztosan megdőlt - írta a meteorológiai szolgálat.

Pénteken már jó eséllyel a 41 fokot "támadhatják" a csúcsértékek – írta cikkében az Infostart.
                

Kövessen minket a Facebookon is!