Helyi hírek 2024. július 17. 06:00

303 gólyafióka kapott gyűrűt

303 gólyafióka kapott gyűrűt
Az idei évben is sikeresen lezajlott a fehér gólyák látványgyűrűzése, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) önkéntesei és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai végeztek Bács-Kiskun vármegyében és Szegeden. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. emelőkosaras autóval és villanyszerelők aktív segítségével járult hozzá a népszerű gólyavédelmi programhoz. A látványgyűrűzések keretében összesen 303 gólyafióka kapott jelölést, az eseményeket több, mint 2150 érdeklődő kísérte figyelemmel.

Borítókép: Ronald Wittek 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) önkéntesei a nemzetipark-igazgatóságok munkatársaival minden évben felmérik a gólyafészkeket, valamint az illetékes áramszolgáltatók segítségével az ország több területén elvégzik a fiókák gyűrűzését.

A fehér gólya fiókák június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor gyűrűvel megjelölhetők (fotó: Schneider Viktor)

A fiókák egyedi azonosítóval ellátott színes gyűrűt kapnak, amelyen akkora a jelölés, hogy messzebbről is leolvasható távcső segítségével. Ennek köszönhetően akár itthon, akár vonulás közben vagy a telelőterületen befogás nélkül is azonosíthatók lesznek madarak. Bács-Kiskun vármegyében 31 településen, 97 fészekben 298 fiókát, valamint Szegeden két fészekben öt fiókát sikerült megjelölni.

A fehér gólya fiókák június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor gyűrűvel megjelölhetők. Ebben az időszakban akkorák, hogy a lábuk már nem vastagodik tovább, így nem áll fenn az a veszély, hogy a gyűrű később elszorítaná. Ha egy fészekben mégis túl kicsik lennének a fiókák, akkor ők nem kapnak jelölést.

A rendezvénysorozat idei helyszínei

Június 10-én és 11-én Bácsalmáson és környékén kezdtük a gyűrűzéseket. Kollégáink 13 településen, 36 fészket látogattunk meg, amelyekben 108 fiókát találtak, ezekből 100 fiókát sikerült meggyűrűzni. Két fészekben jelölésre még nem alkalmas méretű fiókák voltak, így ezekre nem került jelölőgyűrű, valamint akadt egy olyan fészek, ahol meghiúsult a költés. Külön említést érdemel, hogy Garán egy ötfiókás gólyalak várta a szakembereket.

A meghirdetett helyszínekre a korábbi évekhez hasonlóan idén is sok érdeklődő érkezett, összesen 794, többségében óvodás és iskolás gyerek, akik nem csak élménnyel, de sok új információval is gazdagabban térhettek haza.

Tataházán a Bajcsy-Zsilinszky utcában négy fióka nevelkedik (fotó: Schneider Viktor)

Június 12-én Kalocsán és környékén folytatódott a gyűrűzés. Itt hét településen (Kalocsa, Homokmégy, Öregcsertő, Kecel, Hajós, Miske, Drágszél) 13 fészekben 26 fiókára került gyűrű.

– A fiókák fejlettsége több esetben mutatott különbséget fészkenként, de jellemzően jó kondícióban lévő kisgólyákat találtunk. Érdekesség, hogy Hajós településen az egyik fészeknél a fiókát nevelő pár egyik tagja is gyűrűs volt, amely 2021-ben kapott gyűrűt Kecel településen – tájékoztatott Agócs Péter, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Kalocsán és környékén már 13 éves hagyománya van a júniusi gólyagyűrűzésnek, idén is mintegy 200 felnőtt és gyerek tekintette meg, hogyan kerül gyűrű a kisgólyák lábára.
 

Az érdeklődők sokasága (fotó: Agócs Péter)

Negyedik alkalommal (június 15-én) szerveztük meg a gólyafiókák látványgyűrűzését Ladánybenén, Kunpeszéren, Kunszentmiklóson Kunadacson és Szabadszálláson. A felkeresett helyszíneken összesen 45 fiókát gyűrűztünk meg. A térségben meglehetősen sikeres költési eredményeket tapasztaltunk, hiszen a fészkenkénti fiókaátlag 4,1 volt. A rendezvényen 461 érdeklődő vett részt.
 

Az érdeklődők sokasága Kunszentmiklóson (fotó: Schneider Viktor)
 

A kunadacsi Szent Margit Katolikus Általános Iskola diákjai és pedagógusai is megtekintették a gólyafiókák gyűrűzését
(fotó: Soós Bence)


– Bugacon és környékén másodszor megszervezett programsorozat ezúttal is nagy népszerűségnek örvendett. A meghirdetett helyszínekre több, mint 196 érdeklődő látogatott el június 14-én. Alsómonostor, Bugac és Jakabszállás településeken a hét felkeresett fészekben összesen 38 fióka kapott jelölést – adta tájékoztatásul Varga Péter és Schneider Viktor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.
 

Gólyafióka gyűrűzése Jakabszálláson (fotó: ifj. Udvardi István)

Június 14-én Kiskőrös és Akasztón is gyűrűztünk gólyafiókákat. – Összesen 12 fészket látogattunk meg, ahol 43 fióka kapott egyedi jelölést. Akasztón egy gólya színes gyűrűjét is sikerült azonosítani, amely Szlovákiában kapta a jelölését – mondta el Kirtyán Tamás, az MME önkéntese.

Az érdeklődők számos hasznos információt kaphattak a fehér gólyák védelméről (fotó: Kirtyán Tamás)

A június 19-én szervezett programokon Dunapatajon és Szakmáron összesen 109 fő látogatott el a gólyafiókák gyűrűzésére, köztük több óvodás csoport. Itt 28 fiókát jelöltek kollégáink. A rendhagyó szemléletformáló programsorozatra Dunatetétlenen és Hartán is kíváncsiak voltak június 20-án. Ezen településeken öt fészeben történt gyűrűzés, csaknem 130 érdeklődő jelenlétében.

A programsorozat sikeres megvalósításáért köszönet illeti az MVM Démász munkatársait, továbbá köszönettel tartozunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun vármegyei Helyi Csoportjának és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak a közreműködésért! – írta weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.
              

Kövessen minket a Facebookon is!