Helyi hírek 2024. július 17. 10:00

Játék, ami egyszerre fejleszt és szórakoztat

Játék, ami egyszerre fejleszt és szórakoztat
A nyári szünet alatt sok szülőben felmerül a kérdés, hogy milyen játékokkal, feladatokkal tudná otthon lekötni a gyermekét. De vajon mivel tudjuk egyszerre szórakoztatni és fejleszteni is a kicsiket? Milyen szabadtéri feladatokat adjunk neki, és a nagy melegben milyen pancsolós játékokat játsszunk? A témában Tarjányi-Szepesi Szandra gyógypedagógust, a Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskunfélegyházi Tagintézménye munkatársát kérdeztük.

Borítókép és további fotók: Pixabay

– Szabadtéren, csakúgy, mint beltéren, a gyermekek minden készsége fejleszthető, a nagymozgásoktól, a kognitív, szociális és kommunikációs készségekig. A fejlesztésbe vetett hitem óriási, hiszen komplex tevékenységek révén erősségeket és gyengeségeket is fejleszthetünk – fogalmaz Tarjányi-Szepesi Szandra. A gyógypedagógus hozzáteszi azt is, hogy a szülők nagyjából tudják, hogy a mozgásos, vagy a szerepjátékok érdeklik gyermekeiket, esetleg az asztalnál szeretnek játszani. Ezeket nagyon jól lehet kombinálni.



– Például egy ugróiskolát együtt is meg lehet rajzolni, máris játékosan a picik és a nagyok is erősítik a kezeiket, ezzel megalapozzuk a finommotorikát. Legyünk kreatívak, az ugráláshoz rajzolhatunk spirált, szaggatott vonalat, jeleket irányokkal, buborékokat. Ezekben a játékokban az egyensúly és térorientáció jelenik meg a nagymozgások mellett. Tipikus kinti játék a kavicsfestés. Preferálom az akrilfestéket, nagyon szép színeket varázsolhatunk vele. A játék a megfelelő kavics megkeresésével kezdődik. Beszélgessünk róluk, mire hasonlít, egymáshoz is hasonlítsuk őket, melyik a kisebb-nagyobb, kevesebb-több, nehezebb-könnyebb.



Az óvodáskorúakkal be lehet csempészni egy kis számolást is ötig. A kisebbekkel elegendő a szem-kéz koordináció gyakorlása, például vegye el a gyermek a legnagyobb kavicsot. Már a láb-kéz koordinációt is emlegeti a szakirodalom. Ezt úgy játszhatjuk, hogy behelyezzük a kavicsot a lábujjai közé, ahonnan neki kell kivenni a kezével, és a célhelyre tenni. Mozgásos, ugyanakkor vizuális figyelmet és téri orientációt fejlesztő játék, például ha egy kartonpapírból keretet vágunk ki. Ennek a belsejét vastag celluxszal beragasztjuk, a gyermektől pedig azt kérjük, hogy ragasszon fel valami zöldet, valami sárgát, amit az udvaron, vagy az utcán talál. A nagyobbakat legjobb, ha hagyjuk szárnyalni a kreativitásukkal – sorolja a fejlesztőfeladatokat.



A gyógypedagógus számos ötletet ad a vízi játékokhoz is, amelyeket a nagy hőségben, az otthoni pancsolóban, medencében is játszhatunk. – Szerencsére nagyon sok lebegő és merülő játékot kaphatunk a boltokban. A medencében például pici labdákat válogathatunk szín szerint, vagy ki is foghatjuk azokat hálóval. Zsenilia fonálból nagyon könnyen hajtogathatunk halacskákat, hozzá horgászbottal. Egyszerű, mégis fejlesztőfeladat, ha befőttes gumit, vagy karkötőkészítő gumit szórunk a vízre, és a lebegő karikákat kell felcsippenteni az ujjával a gyermeknek. A célba lövés is nagy sláger a vízben és a szárazföldön is. Próbáljuk meg csak egyszerűen élvezni a vizet, és szülőként váljunk akár kitörő vulkánná, vagy örvénnyé gyermekeink körül – javasolja.



Kérdésünkre válaszolva, a boltokban kapható játékokra is kitér, hiszen sok szülő a fejlesztőjátékokat keresi, de – mint mondja – nem minden arany, ami fénylik. – A mozgásfejlődést kell elősegíteni, hiszen ez alapozza meg a kognitív képességeket. A babák esetében a legfontosabb a szabad mozgás biztosítása. A fejfordítást, fordulást a kontrasztos képekkel, könyvekkel is tudjuk motiválni. A kúszás, mászás elősegítésére ajánlom a szenzoros szőnyegeket, mert ezeket évekig tudjuk utána használni. Szeretem a mindennapi életbe beépíthető dolgokat. Ilyen például a tanulótorony. A stabilan állni tudó gyermekekkel a konyhában nagyon sok minőségi időt tudunk tölteni ezzel.



Kétéves kortól otthonra beszerezhető egy kis asztal és szék, hiszen a kreatív alkotásoknak – mint az ujjfestés, nyomdázás, színezés, gyurmázás – teret kell engedni a megfelelő helyen. Ha egy járművet ajánlok 2-3 éves kor környékén, az mindig futóbicikli, hiszen ez a legjobb az erőnlét, egyensúly, mozgáskoordináció fejlesztésében. Tapasztalati úton tanul meg a gyermek bánni az erejével, a lendülettel és sebességgel – mondja a szakember. Kiemeli azt is, hogy soha ne erőltessünk semmilyen játékot, viszont ha elkezdünk valamit, igyekezzünk abban elmélyülni, és ne csapongjunk a többi játék között.

G. E.

Kövessen minket a Facebookon is!