Program 2013. december 19. 14:52

Adventi kirándulás Bécsbe

Képgaléria
 Adventi kirándulás Bécsbe
Közeleg a karácsony, az otthonokat megtölti a süteményillat és az adventi gyertyák fénye. December 14-én 200 Mórás diák, szülő és tanár szállt buszra Kiskunfélgyházán, és ismét elutazott Bécsbe, hogy a várakozás heteiben a császárváros idillje lopjon még egy kis meghittséget életükbe.

Bécs egészen november közepétől Szentestéig zarándokhellyé változik a turisták számára. Van, aki csak a hangulat kedvéért utazik ide, van, aki csak a puncsért és az évente megújuló bögrekollekciókért látogat el az adventi vásárra. Mindegy, hogy milyen célból utazunk ki, egyedül, kettesben, csoporttal. a lényeg, hogy ezt minden embernek életében legalább egyszer látnia kell. Tanulóink közül sokan már a negyedik alkalommal utaznak Bécsbe, hogy ismét részesei lehessenek ennek e felejthetetlen élménynek.

A hajnali ébredés okozta kellemetlenségeket feledtette velünk a főváros szépsége, meghitt eleganciája. Kirándulásunk első állomása a Heindl Csokimúzeum, ahol a csokikóstolás mellett megismerhettük a csoki történetét és gyártását. Majd a Természettörténeti Múzeum (Naturhistorisches Museum) hatalmas termeiben kiállított természeti csodákat tekinthettük meg.

S ha már utazunk, első és legfontosabb a Tanácsház előtti „Chriskindlmarkt”-on végigsétálni alkonyatkor. Mi is ezt tettük. Ilyenkor ugyanis kigyúlnak a fények és úgy érezhetjük magunkat, mintha meseországban lennénk. A fák meseszerű kivilágítása, a városháza díszfényei minden szemet elkápráztatnak. Hangulata egyedülálló: karácsonyi zenék csendülnek fel, kellemes karácsonyi illatok, mint a forró gesztenye (heiße Maroni), a pirított mandula (gebrannte Mandeln), a forró italok (Glühwein, Weihnachtspunsch) varázsolnak igazi adventi atmoszférát.

S ez a kirándulás sem maradhatott el egy kis feladat nélkül. Először is „élesben” alkalmazhatták tanulóink a nyelvi órákon tanult kifejezéseket: felvilágosítás kérésénél, vásárlásnál esetleg egy helybeli lakossal való beszélgetéskor. Mindenütt helyt álltak.

Itthon pedig projektmunkákban, németül és angolul számolnak be az ott szerzett élményeikről.

Ebben az évben is hangulatos kikapcsolódást jelentett bécsi kirándulásunk mindenki számára. Az egyetlen dolog, amit hiányoltunk Bécs megszokott szépségéből, a sűrűn hulló hó és a fehér, hótól csillogó utcák voltak. Ennek ellenére, azt hiszem, a nap végére tanárt, szülőt és diákot egyaránt áthatott a város ünnepi hangulata.

 

Dobó Aliz

Német nyelvi munkaközösség-vezető

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!