Helyi hírek 2014. február 14. 08:45

Guinness-rekorder királyi főszakács

Képgaléria
Guinness-rekorder királyi főszakács
Királyi főszakács. A rosenheimi tavaknál található királyi szigeten több mint hatévi munkával érdemelte ki ezt a titulust Bojtor Tibor. Az Amatőr Királyi Szakácsok Kiskunfélegyháza Egyesület vezetője a Princ Manfred főhercegség érmét is hazahozta a rezidenciáról. Tapasztalatait azóta itthon hasznosítja, és – a szó legszorosabb értelmében – nem méri szűkmarkúan. Lehetetlen volna megszámolni, hány embernek szerzett már örömöt főztjével. Készüljön bár az étel rászorulóknak vagy a legelitebb köröknek, Bojtor Tibor ugyanazzal az odaadással veszi kezébe a fakanalat.

– 2005-ben 32 család hozta létre Magyarországon a Királyi Szakácsok Egyesületét. Az alapító tagok az ország különböző városaiban éltek, és a legkülönbözőbb foglalkozásokat művelték. Egy valami viszont összekötötte őket, és ez a főzés szeretete – idézi fel a kezdeteket Bojtor Tibor, és büszkén teszi hozzá: az elmúlt néhány évben a magyar példán felbuzdulva Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában és a Vajdaságan is alakultak királyi szakács egyesületek, és emelik az ottani gasztronómiai rendezvények fényét.

A félegyházi amatőr királyi szakácsok nevéhez több Guinness- és világrekord is fűződik: 2008-ban a vajdasági Adán 12.700 adag gulyáslevest, 2011-ben ugyanitt 10.370 darab töltött káposztát készítettek. 2013-ban az ukrajnai Beregszászban 5 ezer adag gulyáslevest főztek egy 3 ezer literes bográcsban, amivel összoroszországi és Ukrajna-rekordot értek el. De főztek már pincepörköltből is 3 ezer adagot.

Mint azt az egyesület vezetője elmondta: 2011-ben az amatőr királyi szakácsokhoz kapcsolódóan megalakult a Mátyás Király Kerekasztal Lovagrendje.

– Mátyás koronázási, leopárdbőrös vállvetős kaftánja az egyenruhánk. Legismertebb tagjaink között van például Benke László négyszeres olimpiai bajnok magyar szakács, a Paprika TV-ből ismert Bede Róbert, vagy Ihos József színművész.

Az egyesület céljai közé Bojtor Tibor a hagyományos ízek, receptek és fűszerek megőrzése mellett a közösségi élményt sorolja. Nem véletlen, hogy szerepe volt a félegyházi libafesztivál és a böllérfesztivál elindításában, és a kondér mellett találjuk akkor is, ha hajléktalan ételosztásról, baráti társaságok összejöveteléről, vagy éppen a kecskeméti Wojtyla ház gondozottainak ebédjéről van szó.

Mivel saját anyagi bevételeink nincsenek, mindaz, amit elértünk, baráti kapcsolatinknak és szponzorainknak köszönhető, amiért ezúton is szeretnék köszönetet mondani – mondta Bojtor Tibor.

 

Kövessen minket a Facebookon is!