Helyi hírek 2024. július 19. 19:00

90. születésnapját ünnepelte Hajnal Mihály

Képgaléria
90. születésnapját ünnepelte Hajnal Mihály
Családi körben ünnepelte 90. születésnapját július 19-én Hajnal Mihály, aki fizikailag és szellemileg a mai napig aktív. A köszöntésen Balla László alpolgármester is részt vett, aki Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot és a városvezetés nevében nagy szeretettel összeállított virágcsokrot adott át az ünnepeltnek. Jelen volt még Ván Jenő önkormányzati képviselő és a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény munkatársai is.

Hajnal Mihály 1934. július 21-én látta meg a napvilágot. 1940-től 1944-ig elemi iskolába járt, majd szüleinek segített a földeken. Később a Csepel Szerszámgyárban dolgozott, ahol anyagmozgatóként tevékenykedett. 1954. augusztus 18-án bevonult katonai szolgálatra, de betegség miatt mindössze 30 hónapot tudott teljesíteni. 1957 októberében leszerelt, ezt követően állami gazdaságban helyezkedett el, ahol a növénytermesztés területén dolgozott. 1960. október 30-án nősült, utána csatlakozott  az Aranykalász Termelőszövetkezethez. 1962-ben megszületett első lánya, és ezután munka mellett elvégezte az általános iskolát. Egész életében növénytermesztéssel foglalkozott, az egyesülések után a Lenin Termelőszövetkezetbe került. 1968-ban született meg második lánya. Felesége háztartásbeli volt, aki nevelte a gyerekeket, és aktívan részt vett a tanyasi élet mindennapjaiban. Öt lányunokája és egy dédunokája van. 1994-ben nyugdíjba ment a Lenin Termelőszövetkezetbő, azóta saját fogyasztásra termel a kertjében. Feleségével október 30-án ünneplik 64. házassági évfordulójukat.

Misi bácsi hatalmas mosollyal az arcán fogadta az ünneplésre érkező vendégeket, akiket szívélyesen beinvitált gondosan rendben tartott kertjébe. Az udvaron, büszkén mutatott egy hatalmas eperfát, amiről kiderült, hogy születése utáni napokban ültették a szülei. Ahogy körbenéztünk a birtokon, megakadt a szemünk a szomszédos házon, amelyről kiderült, hogy Misi bácsi szüleinek háza volt, és mintegy 200 éves. Miközben Misi bácsi családja kínálgatta a finomabbnál finomabb csemegéket, ő mesélt fiatalkoráról. Elmondta, hogy csintalan gyerek volt, aki attól sem rettent vissza, hogy közelről megnézze a gólyafészek lakóit. Ám amikor le kellett volna jönnie a póznáról, eluralkodott rajta a félelem, és csak lassan ereszkedve tudott lejönni a magaslatból.

A történetek után a feleségével kapcsolatos gondolatai következtek, akiről megtudtuk, hogy már gyerekkoruk óta ismerték egymást. Az iránta érzett szeretet és tisztelet a mai napig nem halványodott, így már 64 éve élnek boldog házasságban. Lányaik és unokáik mindenben segítik a két idős embert, akik a szeretet és összetartozás példaképei a családban. Az ünnepség vidám hangulatban telt, ahol mindenki örömmel hallgatta Misi bácsi történeteit és tanácsait az életre.

Kép és szöveg: V. B.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!