Helyi hírek 2024. július 20. 14:00

Zenés est a Kossuthvárosban

Képgaléria
Zenés est a Kossuthvárosban
Hagyományteremtő céllal szerveztek zenés, beszélgetős estet a kossuthvárosi játszótéren. A cimbalommuzsikával kísért, jó hangulatú rendezvényt azonban drámai esemény szakította meg: a közönségben egy idős férfi rosszul lett és leállt a légzése. Az időben megkezdett újraélesztésnek köszönhetően végül stabil állapotban szállították kórházba.

Kellemes nyár esti kikapcsolódást ígért a Kossuthvárosban élőknek a játszótéri pavilonhoz szervezett zenés est. A programra kilátogató kisgyermekes családokat, fiatal párokat és időseket hűsítő limonádéval, palacsintával és sós süteményekkel fogadták dr. Ónodi Izabella és dr. Kiss Ákos Csaba önkormányzati képviselők.

Az esten Radics Sándor, Prima Primissima-díjas cimbalomművész, Guinness-rekorder, a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjének ezüst fokozatú kitüntetettje muzsikált. Megtudtuk, hogy a világhírű művész zenész családból származik, és édesapja hatására kezdett cimbalmozni. 21 évesen már Amerikában muzsikált, majd élete során bejárta a világ több országát is, így például Hollandiában, Kínában, Indonéziában, Malajziában és Olaszországban is koncertezett. Olyan híres embereknek zenélt már, mint Roger Moore, Kabir Bedi, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone és Gábor Zsazsa.

A jó hangulatú műsort rendkívüli esemény szakította félbe: egy idős férfi rosszul lett és összeesett. A szervezők azonnal észlelték az eset súlyosságát és riasztották a mentőket. Dr. Kiss Ákos Csaba azonnal megkezdte a férfi újraélesztését, amelyhez többen is segítségére siettek. A sikeres mellkaskompresszió és befújások hatására az eszméletlen férfi légzése helyreállt. A mentőszolgálat csapata rövid időn belül megérkezett a helyszínre és folytatták az életmentést. A gyors cselekvésnek és az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően a művelet végül sikerrel zárult, így megmentették a beteg életét. A férfit stabilizálták és kórházba szállították a mentők.

Az azonnali reakció és az életmentésben résztvevők összefogása példaértékű volt a vészhelyzet kezelésében. Az eset jól példázza, hogy az időben megkezdett újraélesztés életet ment, így szükség esetén ne féljünk alkalmazni azt.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!