Helyi hírek 2024. július 25. 08:00

Erdőfenntartási munkák folynak a Parkerdőben

Erdőfenntartási munkák folynak a Parkerdőben
A hőségben az erdei fák között menedéket keresők, a Parkerdőbe látogatók helyenként motorzajjal és aljnövényzettől megritkított területekkel találkozhatnak a kirándulásuk során – mondta el lapunknak Nagy Ágnes, városi főkertész.

A klímaváltozás az erdei növényzetet is próbára teszi. Sorra száradnak ki idős és fiatal fák is, helyükre pedig erőszakosan olyan invazív, gyomosító növények települnek be, amelyek kiszorítják a területen honos erdőalkotó fafajokat (mint pl. a magyar kőris, hárs, tölgy, mezei szil). A parkerdőben ezeknek a többnyire magról felnövő gyomfáknak (mint pl. a zöldjuhar, az ostorfa, az amerikai kőris) a kézi motoros kaszás irtása kezdődött meg a Parkerdőben. A levágott és a helyszínen hagyott, elszáradó zöld növényi részek először a talajt védik, majd idővel elkomposztálódva az erdő talaját fogják javítani.  

Ezt a munkát a közeljövőben a már idősebb, csak fűrészes munkával dönthető gyomosító fák kitermelése, illetve injektálásos vegyszeres pusztítása fogja követni. A tervek szerint az így megtisztított területet kocsányos- és csertölgy makkal vetik be. A várakozások szerint a felcseperedő tölgycsemeték között idővel megtelepednek a területen természetes erdőalkotó pannon kőris, hárs és mezei szil csemeték is.

A Parkerdőben elkezdett, de távlatban a többi városi erdőben is folytatásra tervezett új, ökologikusabb erdőgazdálkodással a városi erdők folyamatosan átkerülnek a jelenlegi tarvágásos üzemmódból egy átmeneti üzemmódba. Ezzel egy hosszú távú erdőszerkezet átalakítási folyamat indult el, amelynek a célja az, hogy a városi erdők minél természetesebb faállományú, folyamatos erdősített zöldfelületek legyenek.
                                

Kövessen minket a Facebookon is!