Helyi hírek 2024. július 23. 18:00

A vasút és a közösség összekötője: Tóth László

A vasút és a közösség összekötője: Tóth László
A városi rendezvények szervezésében tanúsított aktív szerepvállalását és odaadó közreműködését megköszönve ismerte el a városvezetés Tóth Lászlónak, a MÁV kiskunfélegyházi állomásfőnökének áldozatos tevékenységét Kiskunfélegyháza 250. évfordulója alkalmából megrendezett Kiskun Expo megnyitó ünnepségén. Tóth László 1992-től dolgozik a kiskunfélegyházi vasútállomáson és 2018 óta látja el az állomásfőnöki feladatokat. Ennek apropóján kérdeztük munkájáról.

Borítókép: Fantoly Márton

– Budapesti születésű vagyok, a szívem hozott ide. Itt ismertem meg a feleségemet, Tóthné Mátyus Mónikát. Kiskunfélegyházán találtam meg az otthonomat és a közösséget, amelyben igazán kiteljesedhetek. Az itteni emberek barátsága és a város közösségi élete olyan környezetet teremt, ahol valóban érdemes dolgozni és élni. Büszke vagyok arra, hogy hozzájárulhatok a városi rendezvények sikeréhez és Kiskunfélegyháza fejlődéséhez és hiszem, hogy közös erőfeszítéseinkkel még többet tehetünk a városért. Minden egyes rendezvény, amiben részt veszek, újabb lehetőséget ad arra, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az itt élő embereket, erősítsük a közösségi szellemet és bemutassuk Kiskunfélegyháza értékeit. Az önkormányzat támogatásával és a helyi lakosok aktív részvételével továbbra is azon dolgozom, hogy városunk még élhetőbb és vonzóbb legyen mindenki számára – emelte ki Tóth László.

– Hogyan került a helyi vasútállomás élére?

– Eredetileg pedagógusnak készültem, de az élet más felé sodort. Mind a két nagymamám a vasútnál dolgozott, mint anyaggazdálkodó és sorompókezelő, az ő történeteik és elkötelezettségük nagy hatással volt rám már gyermekként. Ezért választottam ezt a pályát. A vasút világa mindig is lenyűgözött és ahogy egyre jobban belemerültem, rájöttem, hogy ebben a munkában is megtalálhatom azt, amit a pedagógusi pályán kerestem. Azóta számos területen dolgoztam a vasútnál, és minden tapasztalat hozzájárult ahhoz, hogy ma itt lehetek, mint kiskunfélegyházi állomásfőnök.

– Milyen karrierutat járt be, amíg a kiskunfélegyházi állomásfőnöki pozícióba került?

– A vasúti pályafutásom kezdetén külső forgalmi szolgálattevőként, később forgalmi szolgálattevőként, majd forgalmi koordinátorként dolgoztam. Ezekben a beosztásokban tanultam meg a vasútüzem alapjait és a forgalomirányítás összetett folyamatait. Folyamatos képzésben veszek részt a kollegáimmal együtt, amelyek során a XXI. századi modern a vasúti rendszerek működtetését sajátítjuk el. Már munka mellett szereztem meg a diplomáimat: először, mint személyügyi szervező, majd az egyetemi végzettségemet emberi erőforrás tanácsadókét kaptam meg.


A város elismerése Tóth Lászlónak, a MÁV kiskunfélegyházi állomásfőnökének a Kiskun Expo megnyitó ünnepségén, 2024. május 24-én
Fotó: Fantoly Márton


A különböző munkakörökben szerzett tapasztalataim és az állandó tanulási vágyam segítettek abban, hogy folyamatosan fejlődjek és előrelépjek a ranglétrán. Végül megkaptam a lehetőséget, hogy állomásfőnökként dolgozhassak, ahol most már Kiskunfélegyháza Állomásfőnökség működéséért vagyok felelős, valamint Galambos, Jászszentlászló, Kiskunmajsa, Harkakötöny, Petőfiszállás, Városföld vasúti közlekedésének zavartalan lebonyolításáért is felelek. Munkám során különösen fontosnak tartom a csapatmunkát és a közösség iránti elkötelezettséget, hiszen ezek nélkülözhetetlenek a sikeres működéshez.

– Milyen kihívásokkal kell megküzdenie munkája során?

– Az egyik legnagyobb kihívás a balesetmentes és pontos közlekedés megszervezése az adott körülmények között. Emellett folyamatosan szembesülünk létszámhiánnyal és az ebből adódó munkatöbblettel. Különösen fontos számomra a munkatársaim lelki jóléte, mivel ez a terület rendkívül veszélyes, és a legkisebb figyelmetlenség is súlyos következményekkel járhat. Örömmel tapasztalom, hogy kollegáim megbíznak bennem, így valóban összetartó csapatként tudunk működni. Vezetési stílusom emberközpontú: rendszeresen szervezünk belső programokat, és a reggeli közös kávézások során könnyebben megoldhatók a felmerülő problémák.

– Az ilyen mértékű összpontosítást igénylő munka után mivel tud kikapcsolódni?

– Nagyon szeretem a természetet. Ha tehetem, túrázok. Gyalogos túravezető vagyok, és a családommal, valamint a baráti társaságommal szívesen fedezzük fel országunk szépségeit. Gyerekkorom óta fotózok, így a túrákon látottakat is igyekszem megörökíteni és megosztani másokkal, hogy ötletet adjak egy ismeretlenebb tájegység felfedezéséhez.

V. B.
                

Kövessen minket a Facebookon is!