Helyi hírek 2024. július 22. 10:00

Idén is lesz bűnügyi filmfesztivál Kecskeméten

Idén is lesz bűnügyi filmfesztivál Kecskeméten
Idén is megrendezik a MetroPOLICE bűnügyi filmfesztivált Kecskeméten, amelyre augusztus 31-éig várják a nevezéseket – közölte az MTI-vel a szervezők nevében a Hírös Agóra Otthon Mozi vezetője.

A filmfesztivált a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve szeptember 26. és 30. között rendezi meg. A népszerű bűnügyi filmalkotások bemutatásán túl a programsorozat célja a bűnmegelőzés támogatása, valamint a rendőrség szerepének bemutatása, jobb megismertetése – mondta Csenkiné Túri Edit.

Kísérőrendezvényekkel is várják a filmrajongókat

A szervezők a filmek versenyén túl számos kísérőrendezvénnyel várják az érdeklődőket, így egyebek mellett lesz egy kiállítás Milorad Kristić "Ruben Brandt, a gyűjtő" című filmjének grafikáiból, de szerveznek szakmai beszélgetéseket is a téma kapcsán, és gyermekeknek szóló filmek közül is válogathatnak majd a moziba látogatók.

Várják a műveket 

A fesztiválra nyár végéig 2021-ben vagy azután készült, a bűnügyi filmműfaj kategóriájába sorolható nagyjátékfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm és animációs filmalkotások nevezését várják.
A valamelyik videómegosztó oldalra feltöltött filmek mellé mindenképpen mellékelni kell három nyomdai minőségű jelenetképet, a film plakátját, a rendező fényképét, a film rövid leírását és sajtóanyagait, továbbá ki kell tölteni egy online nevezési űrlapot. A külföldi filmalkotásokat angol felirattal szükséges ellátni, amiről a pályázónak kell gondoskodni. Életkori megkötés nincs, de a nevezés regisztrációs díjhoz kötött, amely filmenként egységesen, filmhossztól és kategóriától függetlenül 10 euró - tette hozzá Csenkiné Túri Edit. A filmalkotásokat egy négytagú szakmai zsűri bírálja majd el. A döntésről a pályázókat elektronikus úton értesítik. További információ és a nevezési szabályzat a https://otthon-mozi.hu/metropolice linken érhető el.

Különleges helyszín

A kecskeméti Otthon Mozi kialakításának ötlete már az épület, az egykori Iparos Otthon 1907-es felépítése után nem sokkal felmerült, de tűzveszélyre hivatkozva elutasították az akkori kérelmet. A mai napig működő filmszínházat csak az épület első jelentősebb átalakítása során, a két világháború között, 1936 és 1937 között alakították ki az emeleti díszteremben.

A MetroPOLICE Filmnapokból filmfesztivállá növő rendezvényt tavaly szervezték meg először. A zsűri döntése alapján a legjobb nagyjátékfilm az "Éger" lett, amelyet Nagy Borús Levente rendezett, míg a legjobb rövidfilmnek járó díjat Dóczé Péter Starter című alkotásának ítélték.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!