Helyi hírek 2024. július 23. 10:00

Életet mentettek a kiskunfélegyházi orvosok

Életet mentettek a kiskunfélegyházi orvosok
Váratlan és azonnali reakciót igénylő esemény szakította félbe az I. Kossuthvárosi zenés esték eseményét július 19-én, pénteken este. A program szervezői, dr. Ónodi Izabella és dr. Kiss Ákos Csaba valószínűleg maguk sem gondolták, hogy aznap este, mint orvos is helyt kell állniuk. A megjelent vendégek között egy 71 éves férfi rosszul lett, légzése leállt, életét a gyors segítség mentette meg a mentők kiérkezéséig.

Dr. Ónodi Izabella és dr. Kiss Ákos Csaba elmondták, hogy természetesen őket is megdöbbentette és váratlanul érte az eset, de a pillanatok törtrésze alatt kellett reagálniuk.

Az újraélesztést dr. Kiss Ákos Csaba vezette. Szaktudásának, lélekjelenlétének, precíz és gyors reakciójának köszönhetően azonnal megkezdték a folyamatot: mellkaskompressziót és befújást alkalmaztak. Csapattá szervezte őket a baj: egymás munkáját kiegészítve küzdöttek Gábor bácsi életéért. Dr. Ónodi Izabella elmondta, hogy nagyon hálásak azért, hogy jelen voltak abban a pillanatban, és hogy erőfeszítéseiket siker koronázta.

– A kiérkező mentős munkatársak alázata, szaktudása és végtelen türelme a beteg felé nagyon megnyugtató volt, akkor már tudtuk, hogy jó kezekben van Gábor bácsi – mondta a doktornő.

Dr. Kiss Ákos Csaba hozzátette: – Az esetből szeretném kiemelni, hogy bárki, aki hasonlóval szembesül, ne féljen megkezdeni az újraélesztést. Mi is annyit tudtunk eszközök nélkül tenni, mint bárki más abban a helyzetben: mellkas kompressziót és befújást alkalmaztunk. Ez viszont légzésleállás esetén a legfontosabb, így menthetik meg csak a beteg életét. Ismerjék meg az újraélesztés folyamatát, videók, oktatófilmek állnak rendelkezésre, érdemes ezeket tanulmányozni. Soha nem tudhatjuk, hogy mikor lesz rá szükségünk!

Gábor bácsi állapota stabil, jól van, jelenleg a belgyógyászati osztályon kezelik.  Dr. Ónodi Izabella és dr. Kiss Ákos Csaba hazaérkezése után szeretné meglátogatni otthonában és bíznak benne, hogy a következő kossuthvárosi eseményen már őt is újra a vendégek között köszönthetik.

Z. A.
          
Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!