Helyi hírek 2024. július 24. 08:00

Sebesült kerecsensólymot mentettek meg a félegyházi mezőőrök

Sebesült kerecsensólymot mentettek meg a félegyházi mezőőrök
Az előző napi viharkárokat kutatta a félegyházi 6-os számú külterületi körzetben Rádi László mezőőr, amikor egy nagyobb testű sebesült madárra lett figyelmes. Nem fordította el a fejét, segíteni akart a szerencsétlenül járt, vélhetően balesetet szenvedett állaton, ezért értesítette feletteseit.

Borítókép: Pixabay

Vakulya László
, a Mezei Őrszolgálat vezetője, és Juhász László városüzemeltetési osztályvezető is komolyan vette a jelzést. Ennek, és az azonnali intézkedésnek köszönhetően egy gyönyörű kerecsensólymot sikerült megmenteni. Az egymillió forint eszmei értékű madarat nem mellékesen 2024-ben az év madárfajának választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.



– A 6-os körzetben járőröztem, amikor megláttam egy madarat kiugrani a bozótból. Láthatóan megijedt, mégsem szállt fel, csak futott. Nem értek a madarakhoz, de a csőre és a karmai láttán nyilvánvaló volt számomra is, hogy ragadozó madárról van szó. Felhívtam felettesemet, Vakulya Lászlót, aki azt kérte, hogy fogjam meg, ha tudom, mert ha nem tud repülni, elpusztulhat. Tanácsára a természetvédelmi őrrel is beszéltem. Ő az általam leírtak alapján egerészölyvnek vélte a madarat, és szintén a befogást látta a segítés egyetlen módjának. Azt ígérte, hogy ha sikerrel járok, ő majd gondoskodik róla, hogy megfelelő ellátáshoz jusson a madár. A hatalmas karmokat látva úgy döntöttem, hogy segítséget kérek a mentőakcióhoz. Felhívtam Juhász Lászlót, az önkormányzat városüzemeltetési osztályvezetőjét – akiről tudtam, hogy rajong a ragadozó madarakért – és ő azonnal a helyszínre jött. Egy munkáskabátot dobtunk a sebesült állatra, így sikerült befogni. Nem sokkal később a természetvédelmi őr eljött érte, és elvitte Kecskemétre, a Vadaskertbe, ahol fogadják a befogott sérült madarakat (ennek részleteiről a cikk végén található linken lehet tájékozódni – a szerk.). Tőle tudtuk meg, hogy egy igen értékes kerecsensólymot mentettünk meg, aminek az eszmei értéke egymillió forint. Valószínűleg elütötték szegényt, és eltörött a szárnya. A szakember szerint életben marad, de az még bizonytalan, hogy vadászni képes lesz-e a felépülés után. Mindenesetre a legjobb helyen van, már gyógyul – mondta el Rádi László a történetet, ami érzése szerint egy életre megváltoztatta a madarakhoz fűződő viszonyát.



– Mindig csodáltam a madarakat a tisztaságukért, a szabadságukért. Nagyon jó érzés, hogy megmentettünk közülük egyet. Sokáig emlékezni fogok arra a szempárra, és emlékeztetni fog arra, hogy van értelme a munkánknak…

*  *  *

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján található információk szerint
2024-ben a kerecsensólymot választotta az egyesület az év madárfajának. A kerecsen a hazai madárfauna egyik legkiemeltebb természetvédelmi értéke; európai szinten legjelentősebb populációja a Kárpát-medencében él. Fontos szerepet tölt be a magyarság hiedelemvilágában, hiszen a turult nagy valószínűséggel, ezzel a madárral lehet azonosítani.

*  *  *

Az alábbi linken részletes tájékoztatás található arról, hogy mi a teendő, ha sérült madarat találunk:
https://www.knp.hu/hu/serult-madarat-talaltam

T. T.
                          

Kövessen minket a Facebookon is!