Helyi hírek 2024. július 25. 16:00

Szigeti Ferenc – Engem a sport éltet

Képgaléria
Szigeti Ferenc – Engem a sport éltet
Szigeti Ferenc, lenyűgöző fizikai és szellemi állapotának köszönhetően, két lányával együtt örömteli hangulatban ünnepelte 90. születésnapját, július 24-én. Az eseményen Balla László alpolgármester is jelen volt, aki Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot és a városvezetés nevében egy nagy szeretettel összeállított virágcsokrot adott át az ünnepeltnek.

Feri bácsi lányai körében szívélyesen fogadta a vendégeket, és ragyogó életerejével azonnal meleg és barátságos légkört varázsolt. Örömmel mutatta meg egykori katonai egyenruháját és az évtizedek alatt gyűjtött sportdíjakat. Büszkén mesélt katonai pályafutásáról, miközben arca a hosszú évek alatt szerzett gazdag élettapasztalatot és örömet tükrözte. A katonai szolgálat és sportteljesítmények mellett a családi életekről is szó esett, színes anekdoták kíséretében. A mosolygós arca és lelkes beszámolói nemcsak a múlt időszakait, hanem az élete során szerzett értékes pillanatokat is megidézték. A vendégek közösen nézegették Feri bácsi fényképalbumait, amik tele voltak olyan pillanatokkal, amelyek az összetartozást és a család szeretetét testesítették meg.

Szigeti Ferenc 1934. július 7-én született Gyulán, ahol az Erkel Ferenc Gimnáziumban végezte el középiskolai tanulmányait. Ezt követően Budapestre költözött, hogy a Tiszti Főiskolán gépjármű technikusi diplomát szerezzen, és hadnagyi rangot kapjon. Katonai pályafutása során számos helyszínen szolgált, többek között Békéscsabán, Tapolcán, Mezőtúron és Kiskunfélegyházán. 1970-ben költözött Kiskunfélegyházára családjával, ahol otthonra lelt, és dolgos hétköznapjait tölti. Feri bácsi számos előléptetésben részesült és 1989-ben alezredesként vonult nyugdíjba. Katonai elismerései mellett büszkén őrzi sportérmeit is. A testmozgás iránti szenvedélye fiatal korában kezdődött: húsz évig röplabdázott a helyi nyugdíjas sportkörben. Tizenöt éve pedig a városi asztalitenisz klub aktív tagja, ahol heti rendszerességgel pingpongozik. A sport szeretete mellett sok barátságot is kötött, de sajnos a legtöbb barátja már elhunyt.

Feri bácsi megosztotta velünk, hogy bár sok régi barátjával már nem tud beszélni, gyakran ellátogat a temetőbe egy-egy szál virággal, hogy emlékezzen az együtt töltött időkre és közös élményekre. Felesége két és fél éve történt elvesztése óta az otthonában még nagyobb csend honol.

– Hatvan év házasság után egyedül élni nem könnyű. Minden nap eszembe jut a feleségem – mondta Feri bácsi szívhez szólóan.

Bár a magány érzése néha rátalál, Feri bácsi nem hagyja, hogy eluralkodjon rajta. Lányai és unokái rendszeresen kapcsolatban állnak vele és bár mindkét lánya távol él – az egyik Angliában, a másik Szegeden –, a modern technika lehetőséget ad arra, hogy minden nap beszélgessenek. Unokái közül három diplomás pályakezdő, akik sikeresen dolgoznak külföldön közgazdászként és orvosként. A sport és a kertészkedés iránti szeretet továbbra is fontos szerepet játszik Feri bácsi életében. Feleségével közösen ápolták selymesi hobbikertjüket, ahol gyümölcsfákat és szőlőt neveltek. Napjainkban a sportot továbbra is aktívan űzi, és a médiában is követi a sporteseményeket. Hozzátette, hogy már nagyon várja az olimpiai közvetítéseket.

Lányai büszkén említik, hogy édesapjuk mindig naprakész a világ eseményeivel és a helyi történésekkel kapcsolatban. Lányai megtanították főzni, miután felesége elhunyt, mivel Feri bácsi nagy figyelmet fordít a táplálkozásra. A mediterrán diéta segítségével megőrzi szellemi és fizikai frissességét.

– Öröm számunkra, hogy édesapánk mindig megfogadja a tanácsainkat és alkalmazza is őket. Bár nehéz volt számára lemondani a régi kedvenceiről, mint a rántott szelet vagy az édességek, de látjuk, hogy a diéta jótékony hatással van az egészségére – mesélte lánya.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton   
              

Kövessen minket a Facebookon is!