Helyi hírek 2024. július 27. 18:00

Mit lájkol a gyerek?

Mit lájkol a gyerek?
A közösségi média térnyerése napjaink egyik legmeghatározóbb jelensége, különösen a fiatalok körében. Ennek apropóján egy új kiadvány világosítja fel a szülőket a közösségi médiák hatásáról a gyerekek énképére.

Borítókép: Pexels illusztráció

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legújabb kiadványa, a "Mit lájkol a gyerek –  Szülőknek a közösségi médiáról" célzottan a szülők számára készült, hogy segítséget nyújtson számukra a gyermekeik közösségi médiahasználatának megértésében és a felmerülő problémák kezelésében – olvasható a marketinglife.hu-n.

A közösségi média felületein eltöltött idő jelentős hatással lehet a fiatalok énképére és mentális egészségére. Az NMHH célja a kiadvánnyal, hogy a szülők számára átfogó képet nyújtson a közösségi oldalak működéséről, kockázatairól és lehetőségeiről, valamint gyakorlati tanácsokat adjon arra vonatkozóan, hogyan támogathatják gyermekeiket ebben a digitális világban.

Az énkép alakulása a közösségi médiában

A közösségi média hatása a fiatalok énképére nem elhanyagolható. Az NMHH felmérése szerint a válaszadók jelentős része tapasztalta már, hogy a közösségi médiában látott tartalmak negatívan befolyásolták önértékelésüket.

A felmérés adatai alapján a fiatalok 35%-a érezte már kevésbé szépnek magát a közösségi médiában látott képek és videók miatt, 18%-uk pedig kevésbé boldognak érezte magát az online látottak hatására. Ezek az adatok jól mutatják, hogy mennyire fontos a tudatos médiahasználat, és hogy a szülők milyen jelentős szerepet játszhatnak gyermekeik támogatásában.


Fotó: Pexels

Az influenszerek és a vásárlási szokások

Az influenszerek szerepe a közösségi médiában különösen fontos téma, amely nemcsak a vásárlási szokásokra, hanem az énképre is nagy hatással van. Az NMHH felmérése szerint a gyermekek 47%-a vásárolt már valamilyen terméket a közösségi médiában látott hirdetések hatására, és csaknem negyedük egy számukra kedves influenszer ajánlása miatt döntött így. Az influenszerek által közvetített tartalmak gyakran idealizált életstílust mutatnak, ami a fiatalok számára elérhetetlennek tűnhet, így tovább erősítve az elégedetlenség érzését saját magukkal szemben.

A digitális világ veszélyei között az adatvédelem hiányosságai is jelentős kockázatot jelentenek. A fiatalok 71%-át jelölték már be ismerősnek idegenek az online platformokon. Ez az adat is jól mutatja, hogy mennyire fontos a szülők odafigyelése és a megfelelő tájékoztatás ezen a téren. A kiadvány részletesen foglalkozik ezekkel a veszélyekkel és gyakorlati tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan védhetik meg gyermekeiket az online térben.

A "Mit lájkol a gyerek" kiadvány számos gyakorlati tanáccsal látja el a szülőket. Többek között javaslatokat ad arra vonatkozóan, hogyan ismerhetik fel, ha gyermekük online közösségi életében problémák merülnek fel, és hogyan segíthetnek ezek megoldásában. Az útmutató célja, hogy a szülők megismerjék a közösségi média sajátosságait, és támogatást nyújtson a biztonságos és tudatos használatban.

Bár a közösségi média kockázatai jelentősek, fontos kiemelni az előnyeit is. A fiatalok számára a közösségi média teret ad a tanulásra, a tájékozódásra és a közösségi életre. Sok fiatal tehetségét is megmutathatja ezeken a platformokon. A szülőknek fontos, hogy ezeket az előnyöket is figyelembe vegyék, és támogassák gyermekeiket a közösségi média pozitív használatában.

Az NMHH videója itt nézhető meg.
                              

Kövessen minket a Facebookon is!