Helyi hírek 2024. július 28. 12:00

Nemzetközi Bothmer-tábornak ad otthont Kiskunfélegyháza

A Tiszta Forrás Waldorf Intézmény és Kiskunfélegyháza város számos sportlétesítménye július 28. és augusztus 4. között otthont ad a nemzetközi Bothmer-tábornak. Minden évben csodálattal és izgalommal figyeljük a résztvevők növekvő listáját.

Idén is egész Európából jönnek a mozgás iránt érdeklődők, Bothmer-tanárok, szülők: Angliától kezdve, Svédországon, Olaszországon, Lengyelországon és Ukrajnán keresztül Romániáig szinte minden európai ország képviseli magát, de érkeznek Japánból, Kínából, Nepálból, a Fülöp- szigetekről, Izraelből is jelentkezők. Mintegy 30 országból várjuk a kb. 200 résztvevőt.

A Waldorf-pedagógiához kapcsolódó Bothmer-gimnasztika elnevezés Fritz Graf von Bothmer nevéhez kötődik, aki az első (stuttgarti) Waldorf-iskola tornatanára volt. Rudolf Steinerrel, a Waldorf-pedagógia alapítójával együttműködve fejlesztette ki az egyes életkoroknak megfelelő mozgásgyakorlatokat. Ezek a gyakorlatok jelentették az első Waldorf-iskolában a testnevelés tantárgy tantervének alapját, amelynek az volt a célja, hogy a sport, a torna és a játék legyen a fejlődés és a nevelés eszköze. Az alapgyakorlatok a fiatalok mozgásfejlődését követi, segíti, illetve erősíti, gyakorlásuk világosságot, nyitottságot és erőt közvetít a mai ember felé is. „Elsajátításuk során a térérzékelés finomodik, a mozgást tudatosság hatja át. Az ember a teret, mint eleven minőséget tapasztalja meg, s így benne önmagát is egészebbnek élheti meg. A test tudatos fejlesztése kihat a lélek és a szellem területeire is." (https://bothmer.hu/)

A Bothmer-gimnasztika tehát nem művészeti ág, nem játék, nem gyakorlat, nem terápia; azt mondhatnánk, hogy mindez együtt. Bizonyos gimnasztikai gyakorlatok végzésével, játékokkal, sporttal és a mozgás más területeinek a segítségével az emberi test úgy nevelhető, hogy "jól legyen" magával, megtalálja helyét az őt körülvevő térben. A diákok sokféle csapatsporttal ismerkednek meg a Bothmer-órákon, történetekbe, élethelyzetekbe épített csapatfeladatokban, játékokban gyakorolhatják az egyéni felelősséget és a csapat iránti elkötelezettséget. Legfontosabb természetesen a mozgás szeretete.

Egy héten keresztül a nemzetközi Bothmer-tábor résztvevői minden időt kihasználva sportolnak, képzik magukat, készülnek a következő tanévre, kicserélik a nemzetközi tapasztalatokat. Közben ismerkednek az Alföld szépségével, városunkkal, Kiskunfélegyházával és környékével.

Daru Orsolya
                    

Kövessen minket a Facebookon is!