• Kezdőlap
  • Hírek
  • Sport
  • Összehangolt, ütemes, optimális – ilyen lesz az új Volánbusz  menetrend
Sport 2024. augusztus 5. 16:00

Összehangolt, ütemes, optimális – ilyen lesz az új Volánbusz  menetrend

Összehangolt, ütemes, optimális – ilyen lesz az új Volánbusz  menetrend
Augusztus 17-étől több térségben lépnek életbe menetrendi módosítások a Volánbusznál. Hatvan vonzáskörzetében a vasúti közlekedéssel összehangolt új, ütemes, több eljutási lehetőséget kínáló menetrendet vezet be a társaság. Hernád–Lajosmizse térségéből gyorsabbá és sűrűbbé válik a közösségi közlekedés mind a főváros, mind Kecskemét felé.

A MÁV-START az augusztusi buszos menetrend-módosítással összefüggésében nem tervez semmilyen menetrendi módosítást a Budapest—Lajosmizse—Kecskemét vasútvonalon és folyamatosan vizsgálja az utazási igények változását, illetve az azokat kiszolgálni képes menetrendi módosítások lehetőségét. Egyes térségekben kismértékben módosul a regionális autóbuszjáratok menetrendi kínálata is, az utazási igények folyamatos változásához igazodóan.

Kedvezőbb eljutási lehetőségek Hernád térségéből Budapestre és Kecskemétre

Az új menetrendnek köszönhetően a jelenleginél lényegesen kedvezőbbé, gyorsabbá és sűrűbbé válik a közösségi közlekedés Budapestről és Kecskemétről Lajosmizse, Felsőlajos, Táborfalva, Örkény és Hernád felé, továbbá ezekről a településekről a főváros és Kecskemét felé.

A Budapest–Alsónémedi–Dabas–Hernád–Örkény–Táborfalva–Felsőlajos–Lajosmizse–Kecskemét útvonalon közlekedő, 1080-as jelzésű autóbuszjáratok 625-ös jelzéssel, jelentősen módosított útvonalon közlekednek. A járatok Budapest, Népliget autóbusz-állomásról indulva az M5-ös autópálya bevezető szakaszán megállnak Budapest, Nagysándor József utca megállóhelyen, ahol számos BKK-járatról lehetséges az átszállás, majd ezt követően az M5-ös autópályán haladva érik el Hernád települést, ahonnan az 5-ös számú főúton Örkény, Táborfalva, Felsőlajos és Lajosmizse települések érintésével közlekednek egészen Kecskemét autóbusz-állomásig. Az új, gyorsabb útvonalnak köszönhetőn a fenti települések Budapestről mintegy 30 perccel gyorsabban elérhetővé válnak.

A 625-ös autóbuszok munkanapokon egész nap jellemzően óránként indulnak Kecskemétről és Budapestről is, ugyanakkor a reggeli időszakban Budapest felé, a délutáni időszakban pedig Hernád–Lajosmizse felé több járat is közlekedik. A jelenlegi 1080-as buszokhoz képest az első járat korábban, az utolsó pedig később indul. A módosítások miatt változik a Budapest és Dabas között Alsónémedi érintésével közlekedő 626-628-as jelzésű járatok menetrendje is, illetve 616-os jelzéssel új járatok indulnak a Budapest–Dabas–Örkény útvonalon.


Marad az eddigi vonatközlekedés a lajosmizsei vonalon

A fentiekben leírt, augusztus 17-től megvalósuló fejlesztés a vasútvonal felújításának befejeződéséig teszi lehetővé a térség gyors fővárosi közösségi közlekedési kapcsolatát, azáltal, hogy a lehető leggyorsabb kiszolgálást kínálja Budapestről Hernádra, Örkénybe, Táborfalvára, Felsőlajosra és Lajosmizsére, a fentebb részletezettek szerint. Tekintettel arra, hogy a vasút által nyújtott kiszolgálás a fenti autóbuszjáratokétól eltérő funkciót tölt be, a módosított útvonalon közlekedő buszjáratok nem váltják ki a vonat szolgáltatást, hiszen azok számos egyéb utazási relációt is kiszolgálnak.

A MÁV-START az augusztusi buszos menetrend-módosítással összefüggésben nem tervez semmilyen menetrendi módosítást a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét vasútvonalon.

A Volánbusz menetrend-módosítását követően a MÁV-START természetesen figyelemmel kíséri majd a vasútvonali utasforgalom és az utasigények változását. Amennyiben szükséges, akkor a vasúti közszolgáltatást megrendelő Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) jóváhagyásával a MÁV-START az utazási igényeknek megfelelően vizsgálja a vonali menetrendek átalakítási lehetőségét, a menetrendi teljesítmény csökkentése azonban ebben az esetben sem lesz napirenden.

A Budapest és Kecskemét közötti fejlesztések részletei a Volánbusz 
honlapján olvashatók.

További menetrendi módosítások a Volánbusznál augusztus 17-étől országszerte

A regionális autóbuszjáratok esetében a munkanapi csúcsidei, valamint egyes térségekben a hétvégi menetrendi kínálat, egyes járatok útvonala és/vagy indulási időpontja kismértékben módosul az utazási igények folyamatos változásához igazodóan.

A változások részletesen a Volánbusz 
honlapján érhetők el.

A Volánbusz felhívja utasai figyelmét, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az esetleges változásokról a 
honlapon, a MÁVDIREKT telefonszámain vagy EMMA, a MÁV-VOLÁN-csoport integrált utazástervezője segítségével!

VOLÁNBUSZ Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság
            

Kövessen minket a Facebookon is!