Helyi hírek 2024. augusztus 2. 18:00

Emlékplakett a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Sport Egyesület munkájáért

Emlékplakett a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Sport Egyesület munkájáért
A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sportegyesület immár 15 éve vesz részt városunk kulturális, hagyományőrző és sportéletében. Az íjászat népszerűsítésén és a versenyek szervezésén túl fontosnak tartják a nemzeti hagyományok ápolását, a hazaszeretetre nevelést, az edzések jó hangulatát, a kellemes közösségi élet kialakítását és az íjászat által kialakult barátságok, kapcsolatok ápolását. Az évfordulót ünneplő közösség tevékenységét emlékplakettel ismerte el Csányi József polgármester a Kiskun Expo megnyitóján.

Dinnyés Gyula, az egyesület elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy természetesen nem azért dolgoznak társadalmi munkában, hogy az elismeréseket begyűjtsék, de mindenképpen jól esett a Kiskun Expón átvett emlékplakett.



– Megtisztelő, meglepő és örömteli volt az elismerés. Igaz, ez már nem az első, amit a város vezetőségétől elnyertünk, és bízom benne, hogy nem is az utolsó. Ha lehetne, akkor darabokra szedném a plakettet és átadnám a tagoknak részletekben, hiszen ez az ő érdemük is.



Tulajdonképpen 15 év nem sok, de amikor megalakultunk, még nagyon távolinak tűnt. Most akkor legyen a célunk a 30. évforduló, a többit majd akkor kitűzzük. Az elismerések enyhítik a kritikák súlyát, de azért a kritikákból is lehet építkezni – fogalmazott.



Megtudtuk azt is, hogy az egyesület megalakulását több évi íjászélet és munka, íjakkal, íjászati termékekkel való kereskedelem előzte meg. Dinnyés Gyula és fia, Tamás a 2005-2006-os tanévben végezte el Budapesten az íjászoktatói iskolát, majd a Félegyházi Íjász Egyesületben tartottak edzéseket. Mivel más alapokra szerettek volna építkezni, ezért 2009-től a Csongrádi úton lévő tűzoltóság és a Kálvária közötti magántelken, Dinnyés Íjásziskola néven folytatták a munkát, mintegy 15-20 taggal.

– 2009. szeptember 9-én összeültünk néhány jó baráttal és megalakult a Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sportegyesület. Segítő kezek és a jó Isten, valamint jó szándékú emberek segítségével a nyári edzések helyszínét is siker követte, hiszen lett téli edzőtermünk is, ahol a klubéletet is, valamint az íjászedzéseket is meg tudtuk teremteni. Gazdátlan állapotot vettünk át a Fürdőszállóban, de most már sok száz óra társadalmi munkával alakul a helyszín. Megéri a sok munka, hiszen a tanítványok, tagok sorra hozzák a versenyeken szerzett érmeket, kupákat, elismerő okleveleket – mondta.

Hozzátette azt is, hogy nem a legkeményebb sporteredmények elérése a cél, hanem elsősorban a jó csapat, a Koppány család hangulata és annak szolgálata.



– Ezeket az embereket, gyerekeket, ha kis időre is, de ki tudjuk kapcsolni a mai világ stresszes környezetéből. Első törvény az egyesületben a tisztelet egymás iránt, és ez az alapja a jó családnak is. Nem a tömegre vágyunk, hanem a minőségre. Ezért túl nagy létszámbővülés nincs is. Néha pótoljuk a kiesők helyét, vagy csatlakoznak újak, de lassan szaporodunk. A Fürdőszálló lehetősége nagyon sokat jelent a csapat életében, de a hely adottságai azt sugallják, hogy ne sokan, hanem jók legyünk. Talán néha kemény is a vezetési stílusom, de úgy vélem, az emberi eredmények ebben visszaköszönnek. Válogatott jó csapat a Koppányok! Sokszor nem is az edzés a lényeg. Van, mikor főleg a fiatalság csak szájkaratézik, de ez így jó, ez is kell. Nem hajtom őket, pedig amikor jelentkeznek, mindig elmondom, hogy itt vért fognak izzadni. Vért ugyan még sosem láttam edzésen, de azért néha keményen edzünk is. A felnőttek között is van két olyan alapító tagunk, akik az edzés végén veszik csak elő pár lövésre az íjukat, de mégis ott vannak velünk. Segítik a működést, barátkoznak és szervezik az újabb élményeket, például íjásztáborba utazással, vagy hegyi túrák megbeszélésével, vagy élménybeszámolóval. De van olyan tagunk is, aki a határon őrzi az ország biztonságát, rendjét, de sokszor nem kis áldozatot vállalva hazautazik, hogy velünk legyen. Szóval, ez nem pusztán sportegyesület, és én így szeretem őket – mesélte az egyesület elnöke.



Kiderült az is, hogy a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sportegyesület életében a nemzeti értékek a meghatározók. Megemlékeznek a nemzetet meghatározó történelmi eseményekről, koszorúznak, gyertyát gyújtanak, vagy pár szóban emlékeznek.



– A Návay-emlékhelyre minden évben kimegyünk csapatostul, verset mondunk, pár mondatban megemlékezünk, mécseseket gyújtunk. Október 23-a szintén emléknap a Koppányoknál, de március 15-én is minden évben koszorúzunk. Egy-egy edzésen is megemlékezünk, ha olyan esemény van azon a napon, például a sortűz áldozataira, vagy néhány nagyobb csatára, történelmi eseményre. Teljes pártpolitika-mentesen dolgozunk. Az egyesület életébe nem engedem be a napi politikát, pártpolitikát. Az csak rombol, csak szétválaszt, vitát gerjeszt. Emellett mindenkinek megvan a saját véleménye, csak az nem tartozik az egyesület életébe – tette hozzá.

Az egyesület minden hétfőn és csütörtökön 18 órától, családias hangulatban, korra és nemre való tekintet nélkül várja az érdeklődőket.

G. E.
                          

Kövessen minket a Facebookon is!