Helyi hírek 2024. augusztus 1. 10:00

Petőfi halálának évfordulójára emlékeztek

Képgaléria
Petőfi halálának évfordulójára emlékeztek
Petőfi Sándor és Bem tábornok barátságát feldolgozó beszélgetéssel emlékeztek meg a költő halálának évfordulójáról július 31-én, a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Emlékházban. Az estet Vas László zenei előadása tette még színesebbé. A megjelenteket Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója köszöntötte, majd az esemény a főtéri Petőfi-szobor koszorúzásával ért véget.

Mészáros Márta a következő gondolatokkal emlékezett vissza az 175 évvel ezelőtti eseményekre: – 175 évvel ezelőtt a csata már eldőlt. Július 31-én, 18 óra körül a magyar sereg már menekülőre fogta, és a sok áldozatul eső magyar honvéd között ott volt Petőfi is. Minden évben július 31-én rájuk emlékezünk, a segesvári csata hőseire: Bem József tábornokra és Petőfi Sándorra. Bár Bem határozottan eltiltotta Petőfit attól, hogy részt vegyen és harcoljon ebben az összecsapásban, a költő mégis kitartott elképzelése mellett.

A Samu Csilla, Gombás Bende és Tóth Csaba, a múzeum munkatársai közreműködésével összeállított műsorban irodalmi részletek és történelmi anekdoták hangzottak el, amelyek érzékletesen bemutatták Petőfi Sándor és Bem József tábornok szoros kapcsolatát és közös harcukat a szabadságért.

Petőfi Sándor és Bem József tábornok barátsága a magyar szabadságharc egyik meghatározó fejezete volt. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt találkoztak és gyorsan szoros szövetség alakult ki közöttük. Bem tábornok, a lengyel származású hadvezér, a szabadságharc egyik legkiemelkedőbb alakja volt, akit a magyar ügy iránti elkötelezettsége és hadvezéri képességei miatt nagy tisztelet övezett. Petőfi, a lelkes költő és forradalmár, verseivel és személyes bátorságával inspirálta a szabadságharcosokat. Petőfi apai tisztelettel nézett fel Bemre, aki viszont nagyra értékelte Petőfi lelkesedését, hazafiságát és költői tehetségét.

Közös küzdelmük a szabadságért és a nemzeti függetlenségért szoros köteléket alakított ki közöttük és mindkettejük számára meghatározó élményt jelentett. Petőfi több versében is megörökítette a tábornok iránti tiszteletét. Ezen emlékezetes barátság és együttműködés a magyar nemzeti identitás fontos részévé vált és ma is példaként szolgál a hazafiság és a bátorság szempontjából.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton 
             

Kövessen minket a Facebookon is!