Helyi hírek 2024. augusztus 2. 14:00

Bothmer-tábor először Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Bothmer-tábor először Kiskunfélegyházán
A Tiszta Forrás Waldorf Intézmény és Kiskunfélegyháza város számos sportlétesítménye július 28. és augusztus 4. között ad otthont a nemzetközi Bothmer-tábornak. Az esemény egy hete alatt a résztvevők nagyon sok új információval, tudással és képességgel gazdagodnak, sőt, a tábor külföldi résztvevőitől sok esetben teljesen új szemléletmódot is elsajátíthatnak a módszereket illetően. A táborról a szervező, Mogyorósi Krisztina mesélt lapunknak.

Krisztina elmondta, hogy sok éve kapcsolódott be a szervezői feladatokba, de a táborok léte szinte egyidős a magyar Waldorf-képzés elindulásával. Azóta gyakorlatilag a Bothmer-tanárképzés is jelen van és megszervezték az első táborokat a kilencvenes évek közepén. Hazánkban a nyári táborok már az első alkalmakkor nagy sikert arattak, amelyeket később nemzetközivé szélesítettek ki. Minden évben más helyszíneken vannak, Kiskunfélegyházán idén először. Majdnem kétszázan jöttek városunkba, akik között a képzésről érkező, körülbelül 100 ember cseh, lengyel, román, német és magyar nemzetiségű. Krisztina hangsúlyozta, hogy egy nagyon nyitott, jó hangulatú, egymást segítő csapat van jelen és nagyon hálásak Kiskunfélegyházának, hogy itt lehetnek.

A programok kapcsán megtudtuk, hogy a tábor alatt megpróbálnak arra figyelni, hogy mindenféle sporttevékenységből, játékból tudjanak olyan képet adni minden résztvevőnek, ami egyénileg is gazdagítja őket, de főleg az iskolákban, tornatermekben dolgozók eszköztárát gyarapítja. Természetesen a fő hangsúly az egy hét alatt a Bothmer-mozgáson van, így például reggelente egy közös mozgástevékenységgel kezdik a napot, ami teljesen némán zajlik és 170-180 résztvevővel nagyon szép élmény szokott lenni. A nap további részében Bothmer-oktatás folyik, megszínezve játékokkal, játékos együttműködéses feladatokkal. Krisztina hangsúlyozta, hogy igazán izgalmassá teszi az egy hetet, hogy bár az alapelv mindenkinél ugyanaz, mégis kölcsönösen nagyon sokat tanulnak más nemzetiségű kollégáktól, akik ugyanazt a módszert más megközelítésből alkalmazzák, vagy feladatokat más utakon oldanak meg.

Mogyorósi Krisztina a mozgásról ismertette, hogy teljesen normális testnevelésórát kell elképzelnünk, amelynek az alapja a gyermek fejlődése. Nem próbálják a gyermekeket semmi olyan mozgástevékenységre rávenni, amire nem érettek és nincsenek felkészülve. Céljuk, hogy a diákok az iskola befejezése után egy önálló, a saját életét kezében tartó egyén legyen, aki felegyenesedve tud a világban állni, aki átlátja a helyzeteket és döntéseket tud hozni. Tudjon korrigálni akkor, ha valami nem megy jól neki és valamiért nem tett eleget.

– Döntésképes, szabad embert szeretnénk nevelni, szabad gondolkodással és rálátással a világra. Ahogyan én állok, ahogyan én mozgok, az megmutatja, hogy én ki vagyok. Azért mozgok így, mert ez vagyok én – fogalmazott a szervező. Hozzátette: a Bothmer-terápia – ami egyre nagyobb teret nyer, és egyre erősebbé kezd válni – arról szól, hogy ha az egyénnek problémái vannak, akkor megnézzük, hogyan mozog, jár és fut, amiből egy indikációt kapunk, hogy hol van a visszatartás, görcsösség, mi nem működik szabadon nála.

A tábor augusztus 4-én, vasárnap zárul.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
                    

Kövessen minket a Facebookon is!